Linda Saukko-Rauta, Redanredan Oy

Tjänster

Graphic recording

Graphic recorder till evenemang

Livetecknande ger konkreti till evenemang och workshops. Livetecknaren summerar det väsentliga i bildform och tar fram det som vi vill att deltagarna vid seminariet eller workshop kommer ihåg också efter ett par dagar eller om en vecka. Samtidigt får den som ordnar evenemanget bra material för marknadsföring. Det är lätt att utnyttja sketchnotes både under evenemanget samt efteråt på många olika sätt och i många olika kanaler. Sketchnotes får folk att ta en närmare titt på innehållet.

Graphic recording betyder att jag försöker summera tankar till bilder. Jag lyssnar på och funderar på hur saken ser ut – och sedan tecknar jag ut det hela och därmed kopplar min personliga upplevelse med i bilden. Informationsöverflödet är här men vår förmåga att koncentrera oss blir värre och värre. Bilderna hjälper till.

Digital graphic recording

Är det okej om jag konstaterar att jag har mest erfarenhet i hela Finland när det gäller digital graphic recording? Det har jag nämligen. (Där, nu konstarterade jag det.) Jag jobbar alltid med min iPad. Därför kan mitt arbete visas på vita duken med hjälp av projektorn så att t.om. en stor publik kan följa med vad jag gör. Och när de ser vad jag gör, minnesbilderna blir starka och det är lättare att förstå abstrakta teman. Som bäst är livetecknande på sätt och viss pedagogisk dialog mellan publiken, talaren och innehållet av seminariet. Digital lägereld av illustrationerna tar folk tillsammans vid samma upplevelse. (Ok, nu överdrev jag kanske litet.)

Min utrustning som digital graphic recorder

 • iPad Pro med skärmskydd i plast
 • Apple Pencil
 • En passande app; jag använder t.ex. Adobe Illustrator Draw men Procreate är också populär bland andra tecknare
 • Adapter (HDMI eller VGA) eller Apple TV
 • Projektor eller skärm
 • Snabba tankegångar, förmågan att stå ut med misstag och snabb penna
Digital graphic recording

Anordnare av evenemang

Stunden efter lunchen: deltagarna tar inte del utan de halvsover och talaren växlar knäppar på sin presentation vidare och vidare en sida efter en annan. Allas hjärna är trött. Vad kunde man göra? T.ex. ha livetecknaren på plats.

Seminarium är ett urgammalt begrepp och man har tecknat bilder redan tidigare men nu kan man göra det i stort skala med hjälp av teknologin. Illustrationerna kan visas hela tiden i realtid på sidoskärmen, kort i ändan av varje presentation eller jag kan gå genom bilderna i slutet av dagen.

Att beställa livetecknare till evenemanget

När man beställer livetecknare till evenemanget löner det sig att kolla ett par saker på förhand: när och hur ska man visa bilderna till publiken och hurdan måste tekniken i rummet vara för att allt fungerar? Vem ska dela bilderna ut till sociala medier under evenemanget? Och hur delar man bilderna till deltagarna efteråt? Om det är för svårt att utlösa allt det här, be Linda om hjälp.

IPad och tekniken

Ipad + hdmi-kablar, det räcker.  Linda har en passande adapter. Projektorn måste ha HD-kvalité och HDMI-kablarna måste vara tillräckligt långa. Apple TV funkar också fint. Iblad blir det problem med HCDP-decodingen men vanligen hittar man knep att fixa bilden. Om inte någonting annat fungerar, så har vi ju alltid VGA.

Anordnare av evenemang

Vad får du när du beställer graphic recording?

 • Planering och förberedelser tillsammans med kunden
 • Graphic recording under evenemanget
 • Visuella anteckningar som jpg (72 dpi) och pdf (300 dpi)
 • Rätten att använda bilderna

Om man vill visa teckningsprocessen i realtid till deltagarna, måste projektorn ha HD-kvalité.

Livetecknaren har passande adapter (VGA eller HDMI)

Livetecknaren ger din publik…

 • wow-upplevelser i ditt seminarium
 • summeringar i din workshop
 • intressanta möten
 • konkreti i strategiarbete
 • minnesbilder efter utbildningsdagen
 • upplevelserikt program t.ex. på mässan

Miltä puhujasta tuntuu tulla livekuvitetuksi?

Tapaan työssäni ziljoonittain ammattipuhujia. Tiedättehän ne Speakersforumin listoilta hellästi käsin poimitut matkalaukkupuhujat, jotka tulevat, vetävät yritysväelle tai seminaariyleisölle show’nsa ja pakkaavat karavaaninsa jälleen?

NBFSweden2017

NTIF

NBFSweden 2017

Efter nio

Vill du veta mera om graphic recording?

En hel dags livetecknande i huvudstadsregionen kostar ca 2500-3500 e + moms beroende på temat och dagens tidtabell. Ta gärna kontakt och fråga mera!

Jag vill veta mera!