Linda Saukko-Rauta

Den som tecknar, grundaren av Redanredan, entreprenör

Vem?

Jag är graphic recorder Linda Saukko-Rauta och Redanredan är mitt företag som jag grundade år 2010. Jag skapar visuella anteckningar, dvs. jag illustrerar i realtid på möten, seminarier och workshops. Nuförtiden jobbar jag förstås också på distans. Jag gör också andra illustrationer och visualiserar företagsstrategier.

Jag började min karriär som entreprenör genom att teckna seriebilder om mitt dystra liv som svensklärare. Folk fick veta om mina teckningar via min blogg och efter ett par förfrågningar grundade jag mitt eget företag.

Hur blev jag illustratör?

Jag får ofta frågan om jag är utbildad grafiker eller konstnär. Det är jag inte. Jag anser att jag inte är konstnär, men jag tror nog att jag är kommunikatör, och jag antar att magisterexamen med nordisk filologi–och-lite-engelska-och-finska-twist är en examen som passar det här jobbet.

Jag har alltid ritat: som barn ritade jag hemma under skrivbordet av min entreprenörsmamma och i skolan var alla mina böcker och häften nerklottrade. När jag gick i mellanstadiet gjorde jag min allra första beställningsarbete och fick ett presentkort som belöning: jag ritade en meny till en restaurang i Seinäjoki, och åtminstone kaktusar och sombreros kom med in i bilden. Jag fick min första penningbelöning på gymnasiet, när min tysklärare ville köpa mitt verk på temat Österbotten.

Jag teckar än i dag.

När jag studerade på universitetet – först i Umeå, och sedan i Vasa och slutligen Jyväskylä här i Finland – tog jag en paus från att teckna i några år, förutom det som jag doodlade under de där långa och tråkiga föreläsningarna.

Jag började skissa igen under mina lärarstudier. Mina kunskaper visade sig vara en stor fördel för en lärare. Det fortsatte jag och sedan kom Facebook. Jag undrade vad som skulle börja hända där – och jag bestämde mig för att rita tecknade serier om en språklärares trista liv. Efter att ha tecknat ett par år startade jag en blogg 2009. Min blogg hade varit aktiv i ungefär ett år då jag fick den första offertförfrågan och jag grundade ett eget företag.

Jag övergav min tjänst som lärare för ett jobb som e-pedagog och köpte en iPad. Helt plötsligt satt jag mycket på möten och jag blev… ehm… lite uttråkad. Jag började rita det jag hörde, gjorde det till bilder, skapade visuella anteckningar. Av en slump och genom att säga “Ja!” Jag hamnade med min iPad på Nordic Business Forum-evenemanget och företagsscenen här i Finland blev väldigt intresserad av vad jag gjorde. Till en början var allt det här en sidobusiness men hösten 2015 tog jag beslutet att bli entreprenör på heltid. (Jag har inte ångrat mig.)

Jag är den mest erfarna digitala graphic recorder här i Finland. (Vågar jag säga det här? Jo, det gör jag!) I det här jobbet är allt jag har gjort och upplevt tidigare nyttigt. 2019 fick jag det nationella priset för ensamföretagare – första gången någonsin!

Och jag ritar fortfarande.

Vad ska det vara?

Ska vi lägga 400g liveillustration? Ska vi slå in ett paket?

Ja, tack.

Back to top