Maanantai, 4.2.2019

Asioita, joita on vaikea piirtää

Read the post in English

Livekuvitin viime vuonna yli 40 tilaisuudessa, joista useimmat olivat koko päivän mittaisia tapahtumia ja jotkut kestoltaan parikin päivää. Tahti on ollut tämä viimeiset vuodet, joten saan paljon harjoitusta nopsassa piirtämisessä. On kuitenkin yhä asioita, jotka ovat vaikeita piirtää. 

Jalkapallo. Voi hyvän tähären. Pallon nyt onnistuu piirtää, mutta ne viiskulmiot ja viivat siellä sisällä? Ei tule mitään.

Polkupyörä. Krääh. Missä polkimet? Olikos pyörässä ketjutkin? Pysyykö rotisko kasassa?

Käsi. Onneksi on malli lähellä. Muuten on välillä ongelmia ja sormet sohivat vähän sinne päin.

Olen onneksi kehittänyt selviytymiskeinoja. Tärkein keino selviytyä hankalista piirroksista on tietenkin harjoittelu. Piirsin esim. monta vuotta kättelevät kädet väärinpäin. Kun katsoi tarkasti, niin vasemmat kädet kättelivät. Piti oikein harjoitella-harjoitella, että opin piirtämään oikean puolen kädet kättelemään.

Toinen nopsa apukeino kuvitushaasteisiin on Adobe Capture CC -sovellus. Olen piirtänyt omaan kuvakirjastooni valmiiksi muutamia yleisimmin käyttämiäni tai hankaliksi kokemiani kuvia ja tehnyt niistä ikäään kuin oman ikonikirjastoni. Voin nopsasti valita valikoimasta livekuvituksen tuoksinassa sopivan kuvan ja leimata sen Adobe Draw -piirrossovelluksessa osaksi piirrettävää kuvaa. Perusukkeleita en kyllä käytä valmisvalikoimasta, ne on nopeampi piirtää livetilanteessa. Yleisimmin käyttämäni kuvakkeet ovat valmiiksi piirtämäni maapallo, Suomen kartta sekä oma logo. Jalkapallokin kuvakirjastossani on. Just in case.

Kolmas keino on tietenkin Google, jokaisen kuvittajan hyvä kaveri. Suoraan valokuvan päälle ei saa piirtää ja jäljentää, mutta useimmiten auttaa, kun Googlen kuvahaulla etsii, miltä jokin asia näyttää. Jaossa on myös ilmaisia, vapaasti käytettäviä vektorikuvia. Niiden viiva poikkeaa liikaa omasta piirrosjäljestäni, joten en käytä niitä sellaisenaan, mutta jälleen kerran niistä saa ideoita, miten jonkin asian tai esineen voisi piirtää. Livekuvitustilanteissa en tietenkään jouda googlailemaan. Silloin mennään omalla sisäisellä kuvasanastolla.

Jalkapallojen, polkupyörien ja käsien lisäksi on eräs henkilö, jonka piirtäminen on haastavaa: Trump. Periaatteessa homma on iisi: pöfföiset hiukset ja mellevä, oranssinvivahteinen naama, mutta sitten ei kuitenkaan. Tuntuu nimittäin, että tyyppi vaihtaa kasvoja tämän tästä. Hänellä on tunnistettavia ilmeitä,  mutta niistä on vaikea saada otetta. Man with many faces. Kun hakee Googelen kuvahaulla “Trump cartoon”, näkee ne monet variantit, joita muut piirtäjät ovat saaneet aikaan. Oma Trumpini näyttää ihan Johannes Virolaiselta, joten täytyy taas suunnata harjoittelemaan.

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun