Linda Saukko-Rauta, Redanredan Oy

Palvelut

Livekuvitus

 • Livekuvittaja tapahtumiin

Livekuvitus tuo tapahtumiin ja työpajoihin konkretiaa ja kiteyttämistä. Livekuvittaja  tiivistää esitysten ytimen ja tuo olennaisen esiin, jotta seminaariyleisö tai työpajan osallistujat muistavat tapahtuman sisällöstä pääasiat myös seuraavana päivänä tai viikon kuluttua. Samalla tapahtuman järjestäjä saa mainiota markkinointimateriaalia, jota on helppo hyödyntää sekä tapahtuman aikana että jälkikäteen monella tavalla ja monessa eri kanavassa. Piirrosmuistiinpanot houkuttavat katsomaan tarkemmin.

Piirretyissä muistiinpanoissa on kyse ajatusten jäsentämisestä piirrosten avulla. Kuuntelen ja mietin, miltä asia näyttää, sitten piirrän sen – liitän siis omakohtaisen kokemuksen mukaan kuvaan. Tiedon määrä lisääntyy koko ajan, mutta ihmisten keskittymiskyky ei. Kuva auttaa.

Digitaalinen livekuvitus

Kehtaanko sanoa, että olen Suomen kokenein digitaalinen livekuvittaja? No joo. Olen. Ostin ensimmäisen iPadini v. 2010 ja siitä lähtien olen tehnyt digitaalisia piirrosmuistiinpanoja, ensin itselleni ja käytännössä v. 2011 lähtien laajemmalla yleisölle.

Työskentelyäni voidaan heijastaa tykin tai näytön avulla isollekin joukolle ja usein se kannattaakin: kun osallistujat näkevät syntyvän kuvan reaaliaikaisesti, on muistijälki vieläkin syvempi ja asian ymmärtäminen tehostuu. Livekuvitus käy parhaimmillaan vuoropuhelua yleisön, puhujan ja tapahtuman sisällön välillä.

Digilivekuvittajan välineet:

 • iPad Pro
 • Apple Pencil
 • Piirrossovellus, esim. Adobe Illustrator Draw; Procreate on myös suosittu
 • tarvittavat adapterit (HDMI tai VGA) tai Apple TV
 • tykki tai näyttö
 • nokkela mieli, hyvä mokansietokyky ja nopsa kynä
Digitaalinen livekuvitus

Tapahtumajärjestäjälle

Lounaan jälkeinen hetki: yleisö nuokkuu ja puhuja vaihtaa diaa toisen jälkeen. Aivohyhmä on vallannut salin. Tarttis tehdä jotain. Miten olisi livekuvittaja?

Seminaari on tuhansia vuosia vanha ilmiö ja ennenkin on piirrelty, mutta nyt se voidaan teknologian avulla tehdä isossa mittakaavassa. Kuvitusta voidaan näyttää joko koko ajan reaaliaikaisesti esim. sivuscreenillä (vau-elämys!), esitysten lopussa ja välillä, tauoilla tai voin käydä kuvitukset läpi päivän lopuksi.

Livekuvittajan tilaaminen tapahtumaan

Livekuvitusta tilattaessa kannattaa miettiä muutama seikka valmiiksi tapahtuman sujuvuuden kannalta: miten ja milloin kuvitusta näytetään yleisölle ja mitä tekniikkaa tarvitaan? Kuka jakaa kuvitukset tapahtuman aikana someen? Miten kuvat jaetaan jälkikäteen osallistujille? Jos pähkäily osoittautuu pulmalliseksi, kysy apua Lindalta.

IPad ja tekniikka

Ipad saliin ja hdmi-piuhaan kiinni, Lindalla on tarvittavat adapterit. Tykin tulee olla tietty HD-laatuinen ja hdmi-piuhojen tarpeeksi pitkät - tai sitten käytetään Apple TV:tä, hyvin toimii sekin. IPadin HDCP-salaus aiheuttaa joskus ongelmia ammattilaisäänen- ja -kuvantoiston kanssa, mutta yleensä ongelma on saatu ratkaistua. Jos mikään muu ei toimi, niin VGA pelastaa show'n.

Tapahtumajärjestäjälle

Livekuvituspalvelun sisältö

 • valmistelu ja tarvittaessa työtapojen suunnittelu asiakkaan kanssa
 • piirtely itse tilaisuudessa
 • valmiit kuvat 72-pikselisinä jpg-kuvina sekä 300-pikselisinä vektori-pdf:inä
 • käyttöoikeudet syntyneisiin kuvituksiin

Jos kuvitusta halutaan näyttää livenä yleisölle tykin välityksellä, tulee tykin tukea full HD-laatuista kuvaa. Tarvittava adapteri (VGA tai HDMI) löytyy piirtäjältä.

Mitä livekuvitus tuo erilaisiin tapahtumiin?

 • Seminaareihin vau-elämyksiä
 • Työpajoihin tallennusta
 • Kokouksiin elävyyttä
 • Strategiavääntöihin konkretiaa
 • Koulutuksiin muistijälkiä
 • Messuille pysäyttävää ohjelmaa

Blogissa lisää tarinaa livekuvittamisesta

Mitä on livekuvitus?

Tapahtumissa, kokouksissa ja seminaareissa piirteleminen on työ, joka vaatii välillä selittämistä. Livekuvittaminen on uusi ammattiala ja joka tapahtumassa on ihmisiä, joille työtapa on entuudestaan vieras.

Mitä maksaa livekuvitus?

Oman työnsä hinnoittelu voi olla vaikeaa. Etenkin luovalla alalla tuntuu olevan hankaluuksia määritellä, mitä omasta kädenjäljestään voisi pyytää maksuksi.

Esimerkkejä livekuvituksista

NBForum2016

HTF2016

NBForum2016

F-Secure

Human Economy

Salesvation, Esko Aho

F-Secure

PING Helsinki 2017

Antaapa asiakkaan kehua:

Lindalla on erityinen taito tiivistää puhujien ydinviestit upeaksi visuaaliseksi kokonaisuudeksi. Visuaaliset muistiinpanot auttavat meitä tapahtumanjärjestäjänä tukemaan osallistujien oppimista, mikä on meille äärimmäisen arvokasta.

Linda on kuvittanut tapahtumiamme jo vuodesta 2011 lähtien, ja vuosi toisensa jälkeen piirrokset ovat olleet meidän suosituimpia sisältöjä sosiaalisessa mediassa. Lukuisat puhujat ja osallistujat ovat ylistäneet Lindan piirroksia, ja näihin ylistyksiin on helppo yhtyä - onhan ne aivan timanttisia!

Anniina Turunen

Head of Marketing & Communications, Nordic Business Forum

Mitäs saisi olla?

Laitetaankos 400 g livekuvitusta? Kääräistäänkö pakettiin?  

Joo, kiitos.