Maanantai, 24.10.2022

Kiva fontti toi sun käsiala!

Voiko omaa käsialaa harjoitella siistimmäksi? Voi, mutta ihan kuten alakoulussa, homma vaatii harjoitusta. Siis kirjoittamista. 

Kun itse olin ala-asteella, meillä oli kuudennella luokalla vähän vanhakantainen opettaja, joka laittoi meidät levottomat piltit kirjoittamaan mustekynällä perjantain viimeisellä tunnilla. Meillä oli puolimodernit mustekynät (- kynissä oli siis erillinen mustesäiliö) ja viivavihot sekä imupaperit. Tunnilla harjoittelimme kaunokirjoitusta, erilaisia tekstaustyylejä sekä yleistä siisteyttä. Ja tietenkin olimme KUOL-LA tylsyyteen. Kumma kyllä kaikki tuo harjoittelu on ollut omassa työelämässäni hyödyksi.

Oma kaunokirjoituskäsialani juontuu siis tuonne 1980- ja 1990-lukujen taitteeseen, mutta tyyli on ehtaa 50-lukua. Meidän luokkamme ei siis vielä ehtinyt uusien tyyppikirjainten matkaan.

Työssäni livekuvittajana joudun tietenkin kirjoittamaan nopeasti. Kaunokirjoitus on verraten nopeaa tehdä, mutta nykynuoriso ei kuulkaa moista kirjoitustyyliä ymmärrä! Välillä tulee kuvituksista vallan semmoista palautetta, että eivät ymmärrä, pitää olla tekstausta! Ja minä vähän puhisen (mutta muutan toki kirjoitustyyliä). Pöh!

Selkeät tikkukirjaimet

Tikkukirjaimia käytän tietenkin paljon. Sehän on semmoinen perinteinen sarjistyyli, joten totta kai tikkukirjaimia. Saan monesti kehuja käsialastani. Taika on siinä, että ikään kuin piirrän kirjaimet. Ja pyrin välttämään sitä, että viivat menisivät päällekkäin tai ristiin – se tuo epäselvyyttä kirjaimiin.

Joskus saan vähän hassuja kehuja: “Kiva fontti! Mikä se on?” Öö, no, ihan vain oma käsialani. Livekuvitustilanteessa en siis käytä valmiita fontteja, vaan kirjoitan kaiken, saman tien ja siinä tilanteessa. Mutta toki olen tehnyt omasta käsialastani fontin, jota voin käyttää muissa jutuissa.

Fontti omasta käsialasta?

Blogini otsakkeet (niinku hei toi ↑) hyödyntävät omaa fonttiani. Aivan ensi alkuun teetätin omasta käsialastani fontin eräässä tamperelaisessa markkinointiviestintäpuulaakissa ja sainkin käyttööni melko toimivan fontin. Nykyään omia fontteja voi tehdä tosi helposti iPadilläkin. Avain onneen oli iFontMaker-sovellus, jolla omia fontteja voi tehdä suuuuuperhelposti. Sovelluksella voi myös säätää välistyksiä ja tehdä muita säätöjä samalla, kun fonttia luo. On kätevää. On.

Käsialalla leikittely onnistuu myös iPadin avulla. Käyttämäni piirrossovellus eli Adobe Fresco tarjoaa erilaisia kyniä, siveltimiä ja tusseja, joita pyörittelemällä löytyy oma tyyli.

Ei käsin kirjoittaminen kuolemassa ole. Se kävi vain vähän hengittelemässä näppämistön takana, mutta pompahti jo takaisin. Näin ainakin minun kohdallani.

Kirjoitteli
käsin ja kymmensormijärjestelmällä
Linda, livekuvittaja ja yrittäjä
Redanredan Oy

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun