Torstai, 3.4.2025

Livekuvitus vs. powerpoint – piirtyvää kuvaa seinälle

Livekuvitus in action: Sami Irani puhuu, livekuvitus näkyy seinällä

Livekuvitus vs. Powerpoint – kumpi voitti? Livekuvitus voi mainiosti olla tapahtuman visuaalinen selkäranka Powerpoint-esityksen sijaan – etenkin silloin, kun puhujia erikseen neuvotaan olemaan ottamatta kalvosulkeisia mukaan. Pääsin pitkästä aikaa tekemään livekuvitusta isosti, kun livepiirtelin Liikkuva ja oppiva yhteisö -seminaarin ja Liikuntaneuvonnan päivien avaus- ja lopetuspuheenvuorot Jyväskylän Paviljongissa.

Livekuvitus, ei Powerpoint. Ei kalvoja, vain puhe ja kuva.

Tällä kertaa puhujilla ei ollut PowerPoint-esityksiä mukana. Ei yhtään kaaviota, ei agendapalluroita. Yleisön katseet kohdistuivat sekä lavalle että seinälle piirtyvään kuvaan, joka toimi puheen visuaalisena tukena. Kuvitus syntyi livenä, suoraan puheen virrasta, ja muodostui tarinaksi, joka jää mieleen.

Yleisönä oli molempien puheiden aikana iso salillinen ja vähän ehkä jännitti etukäteen, kun tiesi, että koko homma näkyy isolla screenillä. Siis että näkyy livekuvitus, ei Powerpoint. Mutta tekniikka toimi, aivotkin sain hereille, ja flow löytyi. Vaasan veri ei vapissut eikä Applen rauta ruostunut. (Ja onneksi olin valmistautunut huolella – niin ja: osaamista on.)

Livekuvitus in action: Sami Irani puhuu, livekuvitus näkyy seinällä

Miksi livekuvitus toimii?

Livekuvitus konkretisoi, yhdistää ja rytmittää. Se auttaa hahmottamaan puheen rakenteen, nostaa esiin olennaisen ja tarjoaa visuaalisen muistijäljen – oli kyse strategiasta, seminaarista tai yhteisestä visiosta. Tällaisissa tilanteissa kuva ei ole vain koriste, vaan aktiivinen osallistuja.

Kiitos erityisesti sekä näiden tapahtumien järjestäjille että puhujille, jotka suhtautuivat livekuvitukseen avoimesti ja rohkeasti. Ja kiitos myös yleisölle: moni tuli jälkikäteen sanomaan kiitokset ja kommentoimaan kuvaa. Se ilahduttaa piirtäjän mieltä (ja piirtokättä).

Kuvituksesta tapahtumamuistoksi

Livekuvitus vs. Powerpoint -taistelu oli siis tällä kerralla ainakin minun mielestäni selkeä ottelu. Voitto tuli. Livekuvitus tyrmää tietenkin heti siinä hetkessä – jytym! – mutta se tarjoaa myös hyödyllistä jälkimateriaalia. Tälläkin kertaa syntyneet kuvat jäivät elämään ja niitä voidaan käyttää mm. koontina, muistiona tai keskustelun herättäjänä tapahtuman jälkeen.

Jos joskus mietit, voisiko puheen rinnalla olla visuaalinen tulkinta, vastaus on: kyllä voi ja kannattaa. Kuvitettu puhe näkyy, kuuluu ja jää mieleen. Ja jos huolestuttaa, viekö livekuvitus huomiota puhujalta, vastaan yhä ja uudelleen: ei vie. Hyvä puhuja ottaa tilansa ja heikompaa puhujaa livekuvitus auttaa huomattavasti.


Haluatko nähdä kuvan, joka piirtyi Paviljongin seinälle?

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun