Linda Saukko-Rauta, Redanredan Oy

Palvelut

Strategiset kuvitukset

Teen sarjakuvatyylisiä piirroksia, pedagogisia kuvituksia ja tiivistelmäpiirroksia eli mindmap-tyylisiä ”pläjäyksiä”, one-pagereitä. Kuvituksiani käytetään esimerkiksi markkinoinnissa, esitysten kuvituksina, julkaisuissa ja ennen kaikkea strategiaviestinnässä – siis ymmärryksen lisäämisessä.

Käsinpiirretty infografiikka on voimakas viesti: kuvitukseni pysäyttävät, kiinnostavat ja niitä halutaan tutkia pidempään. Niinpä kuvituksistani on tehty suurkuvatulosteena messuseiniä tai tapettia kahvihuoneen seinälle. Strategiakuvituksesta voidaan tehdä painatus työtilan seinälle, niin että tavoitteet ovat kaikkien nähtävillä. Kuvitus voi myös pyöriä osana tuloaulan infoesitystä. Hyvä strategiakuvitus kerää myös huomiota somessa.

Tilauskuvituksissa minua on tammikuusta 2020 lähtien auttanut Réka, jonka piirrosjälki on mukavan sarjakuvamaista ja selkeää. Strategiakuvitukset päätyvät useimmiten yhä minun työlistalleni, mutta erilaiset visualisoinnit ja yksittäisten kuvituskuvat sujuvat mainiosti Rékalta – ja mikä parasta: työnjälki näyttää Redanredanilta!

Miksi kuvitettu strategia?

Olen visualisoinut yli 120 yritystrategiaa (kyllä, noin monta) suomalaisille toimijoille ja olen huomannut, että strategiakuvituksen teettämiseen on yleisimmin pari kolme syytä:

 • halutaan puhua strategia-asioista vähän kepeämmin kuin perinteisillä toimarin kalvosulkeisilla sekä henkilöstölle että sijoittajille
 • halutaan tehdä strategiaviesti ymmärrettäväksi visuaalisten metaforien avulla
 • halutaan, että pääviesti toistuu samanlaisena, vaikka työntekijöitä on tuhansia ja strategiasta kertojia on kymmeniä

Strategia kuvataan usein matkana jonnekin. Ja matkan aikana sitten tapahtuu kaikenlaista. Millaisen tarinan teidän strategiastanne saa? On syytä olla tarkkana siinä, että kuvituksessa käytetty kieli on selkää ja ihmisläheistä. Vältetäänhän korporaatiojargonia, eikö? Niin ja ehkä myös niitä kliseisimpiä kuvitusmetaforia majakkateemoineen?

Miksi kuvitettu strategia?

Mistä liikkeelle strategian visualisoinnissa?

Piirtäjä voi hypätä strategiaprosessiin mukaan eri vaiheissa. Tarvitaanko teillä ajatusten alkupölylle kirkastajaa vai jysäytysvaiheen show-elementtiä? Silloin kannattanee kutsua paikalle livekuvittaja nappaamaan kiinni ajatushaituvista.

Jos puolestani teen valmiiseen strategiaan pohjautuvan kuvituksen etänä, tarvitsen jotain materiaalia työn tueksi; lihaa, josta kaivan luurangon esiin. Tällöin minulta tilataan usein strategia-one-pager, yhden sivun tiivistelmäkuvitus, joka kertoo kaiken tarpeellisen.

Näin homma etenee:

 • Asiakas lähettää materiaalin. Se on usein Powerpoint-muotoinen kökähdys, josta toivotaan ns. one-pager. Taustamateriaali voi olla myös esim. lyhyt video tai Teams-sessio.
 • Sovitaan tarvittaessa Teams-, Zoom- tai puhelinkeskustelu, jossa käydään materiaali läpi. Jos materiaali on selkeää, palaveria ei välttämättä tarvitse.
 • Piirtelen. (Ja yritän pitää sovitusta aikataulusta kiinni. Joskus onnistunkin.)
 • Toimitan ekan version n. 2-3 viikon kuluttua.
 • Asiakas kommentoi kuvitusta joko kirjallisesti tai uudessa Teams-/Zoom-sessiossa
 • Runtataan kuvitus valmiiksi.

Hintoihin kuuluu järkevä määrä kommenttikierroksia sekä valmiit tuotokset jpg-kuvina ja pdf-tiedostoina käyttöoikeuksineen. Lisäksi teen strategiakuvituksesta palastellun  Powerpoint-esityksen, jonka avulla strategiasta kertominen on helpompaa kuin että läväyttäisi ilmoille koko ison kuvan heti kerralla.

Ja mitä kaikki tämä ilo ja autuus maksaa? Kuvitetun strategian still-kuvahinta etänä tehden on alk. 2600 e + alv. Kysyhän tarkennukset Lindalta, right? Tarjouspyyntöä varten kannattaa miettiä esim. tavoiteaikataulua sekä tarvittavia kieliversioita.

Kuvittamiani kirjoja ja oppaita

Olen taustaltani kieltenopettaja ja koko opettajaurani ajan käytin piirtelyä apunani – totta kai! Piirroksissani yhdistyvät huumori ja pedagogiikka, sisältö ja havainnollistaminen. Koska opetin lähes 10 vuotta eri alojen korkeakouluopiskelijoita, pystyn perehtyä nopsasti eri alojen sisältöihin ja muokata niistä kuvia ja kuvituksia. Tässä kuvittamiani kirjoja ja oppaita eri aloilta:

 • Ei voi perua. (2012) Suomen ensimmäinen iSarjakuvateos, toimii vain iPadillä!)
 • Mikko Ojanen: Reseptejä asiakassuhteisiin (Talentum 2013)
 • Ollis Leppänen: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin (Tammi 2013)
 • CRM-Service: Varmasti parempia asiakkuuksia – Miten onnistut asiakashankinnassa ja -hallinnassa? (2013)
 • Eero Leppänen & Katleena Kortesuo: Uuden työelämän aakkoset (Kansikuvitus, Docendo 2013)
 • Ville Ojanen: Aivoravistelu (BoD 2014)
 • Jussi Antti Saarinen & Mikael Melan (toim.): Sokrateen syöksypusku – Jalkapallon filosofiaa (Kansikuvitus, Docendo 2014)
 • Marko Kaarto: Sijoita asuntoihin!: aloita, kehity, vaurastu (KM Growth 2015)
 • Outi Lammi: Viesti ja vaikuta – käsikirja presentaatioiden pitäjälle (Kansikuvitus, Docendo 2015)
 • Petteri Kallio & Arttu Puhakka: Future Leadership – Johtajuusseikkailu 2015
 • Irina Lönnqvist & Panu Moilanen: Kyberin taskutieto: keskeisin kybermaailmasta jokaiselle (Jyväskylän yliopisto 2017)
 • Melina Niemi: Menestyksen portaat (Tammi 2017)
 • Toni Hilden: Vaikuta verkossa: Opas sosiaaliseen mediaan (Suomen Latu ry, 2017)
 • Arja-Sisko Holappa, Maj-Len Engelholm ja Petra Packalen (toim.): Näin toteutan oppimiskokonaisuuksia - Lärområden i praktiken (OPH, 2017)
 • Pilvikki Heikinaro-Johansson ja Nelli Lyyra: Liikunnanopetus ja opetuksen analysointi (Jyväskylän yliopisto, 2018)
 • Lassheikki et al. Kyberin taskutieto maatiloille (MPK, 2018)
Kuvittamiani kirjoja ja oppaita

Blogissa lisää pohdintaa strategioiden visualisoinnista

Redanredan Oy:n strategia eli mikä mua ajaa etehenpäin?

En ole strategiahommien suutari vaan pikemminkin nauhojen nyörittäjä tai kenkienkiillottaja. Laskin, että viimeisten kolmen neljän vuoden aikana olen tehnyt yli 90 strategiavisualisointia suomalaisille yrityksille ja koulutustahoille joko tilauskuvituksina materiaaliin pohjautuen tai livekuvituksena paikan päällä.

E-P:n kulttuuristrategian kuvittaminen

Tuttu yhteistyäkumppani Vapaa pudotus tyästää Etelä-Pohojammaan kulttuuristrategiaa Etelä-Pohjanmaan liitolle. Ku strategialuonnos oli saatu sanallisehen muatohon, tarvittihin kuvitusta – niinpä mä tartuun toimehen.

Seinäjoen seutu

Haaga-Helia

Valteri

Paper Forward

Tampere-talo

Kyberturvallisuus

Dittmar & Indrenius

Intotalo

Digivalkku

Jyväskylän yliopisto

Oulun yliopisto

Valonia

VNK

Opetushallitus

Posti

Linda on toiminut kuvittajana useissa prosesseissamme, antanut hyväntuulisen ilmeen meidän omiin materiaaleihin sekä kiteyttänyt kanssamme kuvaksi asiakkaidemme strategioita. Vapaa pudotuksessa tavoitteenamme on muuttaa monimutkainen yksinkertaiseksi ja paperinmakuinen ihmisiä innostavaksi. Lindan kyky napata kiinni lentäviin ajatuksiimme ja kiteyttää ne visuaaliseen muotoon on uskomaton.

Johanna Raiskio

Vapaa pudotus

Mitä laitetaan?

Tarvettahan voi olla vain yhdelle kuvalle - tai monen kuvan paketille. Eisennyniinväliä. Kysy hinnat ja lisätietoja Lindalta.

Joo, kysyn.