Maanantai, 31.1.2022

Piirtäminen iPadillä ja Adobe Frescolla

Olen piirtänyt ja kuvittanut iPadillä vuodesta 2010 lähtien. Olen koko ajan käyttänyt Adoben piirrossovelluksia ja v. 2021 otin aktiivikäyttöön Adobe Frescon testailtuani ensin parisen vuotta sen betaversiota. Fresco on (onneksi) osoittautunut ihan kelvolliseksi sovellukseksi ja sitä kehitetään koko ajan eteenpäin.

Kun puhutaan iPadille tarkoitetuista piirrossovelluksista, ei yhdenkään kohdalla kai voi olla vertaamatta sitä Procreateen – sen verran moni kuvittaja käyttää Procreatea.  Vaan minäpä en. Procreatessä ärsytti alun alkaen se, että tarjolla oli vain pikseleitä. Kun teen livekuvitusta, tapanani on zoomailla yksityiskohtiin. Silloin Procreatessä loppuu puhti. Edes Procreatessä pitkään tarjolla ollut canvaksen projisoimisoptio ei ollut mielestäni tarpeeksi houkuttava, jotta olisin siihen vaihtanut. Välillä olen käynyt Procreaten puolella leikkimässä sen animaatiotyökalujen kanssa. Ne ovat osoittautuneet varsin toimiviksi, mutta mitään vakavahenkistä en ole saanut niillä aikaan.

Adobe Frescon siveltimet

Adobe Frescossa on sekä pikseleitä että vektoreita. Näitä molempia sivellinmuotoja voi käyttää samassa kuvituksessa – toki eri layereillä. Frescon siveltimet jaetaan kolmeen kategoriaan: pikselisiveltimiin, reaaliaikaisiin live-siveltimiin sekä vektorisiveltimiin. Pikselipuolella on isoin valikoima siveltimiä: on lyijykynää, sarjismustetta ja pisteviivaa, piirroshiiltä ja erilaisia sivellinpaketteja, joita voi ladata omaan käyttöönsä. Reaaliaikaisissa siveltimissä on tarjolla varsin aidonoloista vesiväriä sekä öljyvärejä. Niiden taika on siinä, että värit sekoittuvat ihan oikeasti. Tai siis digitaalisesti. Hienosti. Vektorisiveltimet ovat samoja kuin Adoben aiemmassa, näinä päivinä kuolevassa piirrossovelluksessa eli Adobe Draw’ssa. Tuloksena on kirkasta viivaa ja selkeää jälkeä.

 

Siveltimiä voi luoda itsekin. Tällöin Adoben Capture-sovelluksen syövereihin heivataan kuva, josta muokataan halutunlainen sivellin. Samaisella Capture-sovelluksella luodaan myös väriteemat, toistuvat kuviot ja vektorimuodot. Kaikki nämä tallennetaan omiin kirjastoihin Adoben pilveen, josta niitä sitten voi ottaa Frescon puolella käyttöön. Videolla näytän pikaisesti siveltimien käyttöönoton.

Ymmärtääkseni sivellinten luominen on tarkempaa Procreaten puolella, mutta totta puhuakseni en ole juurikaan haikaillut ylimääräisten tai omien siveltimien perään. Olen ollut ihan tyytyväinen perussiveltimien käyttäjä.

Sovellusten taistelu: Fresco vastaan Procreate

No kumpi sitten on parempi? Adobe Fresco vai Procreate?

Riippuu vähän, miltä kantilta asiaa katsoo.

Jos hinta ratkaisee, kertamaksulla saa Procreaten käyttöönsä ikuisiksi ajoiksi. Itse maksan Adoben kuukausimaksua ja sillä hinnalla olen saanut massiivisen paketin työkaluja ja resursseja, joita hyödyntää sekä tabletilla että läppärillä. Kaikki toimii saumattomasti ja voin lähettää piirrokseni Frescosta jatkotyöstöön Adoben muihin sovelluksiin.

Molemmissa sovelluksissa on tätä nykyä animaatio-ominaisuudet. Layereitä eli tasoja on loppumattomasti. Siveltimiä on. Lassotyökalu myös. Sormieleet toimivat. Tekstityökalukin on. Molemmat sovellukset myös tekevät piirroksesta automaattisesti time-lapse-videotaltioinnin. Ja se livekuvittajille niin tärkeä canvaksen projisointitoiminto löytyy tuoreen Fresco-päivityksen myötä molemmista! Kaikkea kaikille!

Käyttöliittymissä Adobe vie kai kuitenkin voiton olemalla vähemmän monimutkainen kuin Procreate – tai ehkä olen olen vain näiden reilun 10 vuoden mobiilikuvittamisen aikana tottunut Adoben näkymiin.

Ja se vektorimaailma. Siinä Adobe tuo joustoa, kun tekijä voi itse päättää, tekeekö pikseleillä vai vektoreilla vaiko kenties molemmilla. Loputon canvas, jees pliis.

Siksi minä piirtelen ja kuvitan Frescolla.

Kirjoitteli (ja piirteli)
Linda S-R, livekuvittaja ja piirtelijä

Frescon käyttöliittymä on melko intuitiivinen. Moitiskelen vähän sitä, että layereihin liittyvät työkalut ovat vähän hajallaan siellä täällä. Mutta kummasti sitä käsi oppii ja lihas muistaa.

 

Samassa kuvassa kaikenlaisia siveltimiä: robo on piirretty vektorisiveltimillä, hötöpinkki vesivärillä ja taustan pisteet pikselisiveltimillä.

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun