Torstai, 27.3.2025

Tieteellinen livekuvitus

Kun tutkija puhuu, syntyy ajatus. Kun livekuvittaja on mukana, tästä ajatuksesta syntyy konkreettinen kuva. Nuavvaa!

Olen vuosien varrella piirtänyt strategioita, seminaareja, työpajoja ja webinaareja monelta eri alalta, mutta tieteellinen livekuvitus on oma lajinsa: tiedetapahtumien ja tutkimusaiheiden visualisointi livenä haastaa omaa ajatteluani ja toisaalta tutustuttaa kaltaistani humanisti-FM:ää joskus jännittäviin, itselleni uusiin aloihin.

Tiedemaailmassa pyöritellään isoja kysymyksiä ja pieniä yksityiskohtia. Toisinaan liikutaan ohuessa yläpilvessä ja käsitellään asioita, joita ei voi nähdä tai koskettaa. Kun tällaisia teemoja tiivistetään piirtämällä, tapahtuu parhaimmillaan jotain kiehtovaa: monimutkainen muuttuu ymmärrettäväksi, abstrakti saa ääriviivat, ja kuulija jää pohtimaan sekä usein myös viihtymään, sillä juu-u: huumori on yksi työkaluistani.

Mitä on tieteellinen livekuvitus?

Tieteellinen livekuvitus on sitä, että piirtäjä seuraa tapahtumaa – esimerkiksi tutkimusseminaaria, väitöstilaisuutta tai monitieteistä konferenssia – ja tiivistää kuulemaansa reaaliaikaisesti visuaaliseen muotoon. Syntyy kuvallinen muistiinpano, joka yhdistää keskeiset havainnot, ilmiöt, kysymykset ja kiteytykset. Tapahtuman ei tarvitse välttämättä olla iso, monen sadan kuulijan yleisötapahtuma, vaan olen livekuvittanut yksittäisten tutkijoitten tai tutkijaryhmien ajatuksia heidän oman työnsä tueksi. Tänä vuonna olen livekuvittajana mukana Jyväskylä yliopiston MultiELL-hankkeessa, jossa yhdistetään soveltavan kielentutkimuksen ja kielikasvatuksellisen tutkimuksen näkökulmia ja tutkitaan kielenopettajien ja -oppijoiden käsityksiä kielestä ja monilukutaidosta. Käytännössä siis tarkastellaan, miten nämä käsitykset näkyvät opetuskäytänteissä varhaisessa kielenoppimisessa. Tieteellinen livekuvitus on tässä hankkeessa siis yksi työkalu tulosten kirjaamisessa ja pääsen mm. livekuvittamaan alakoulun kielten oppitunteja.

Tieteellinen livekuvitus in action: MultiELL-hankkeen kuvaus tiivistetysti.

Tieteellinen livekuvitus sopii esimerkiksi:

  • tiedetapahtumien koontiin ja viestintään
  • monitieteisten keskustelujen visualisoimiseen
  • rahoittajien tai sidosryhmien tiedottamiseen
  • oppimisen ja oivaltamisen tueksi

Kuvitus ei yksinkertaista tietoa liikaa, vaan jäsentää ja tekee siitä helpommin lähestyttävää.

Millaista kokemusta minulla on?

Olen kuvittanut niin kansainvälisiä konferensseja kuin tutkimuslaitosten sisäisiä työpajoja. Ipadini ruudulle on piirtynyt väitöstilaisuuksia, Harvard-professoreiden luentoja ja Nobel-palkittujen tutkijoiden esityksiä. Olen piirtänyt muun muassa kielitieteestä, ilmastomuutoksesta, fysiikasta, muutoksesta, pedagogiikasta ja demokratiasta. Tieteellinen livekuvitus on tässä matkani varrella ollut oma korkeakouluni kauppatieteisiin.

Miksi valita livekuvittaja tiedetapahtumaan?

  • Uudet näkökulmat: Kuvitus voi paljastaa, mitä sanotaan rivien välissä – tai mistä pitäisi puhua.
  • Oppimisen tuki: Näkyvä ajattelu auttaa muistamaan ja oivaltamaan.
  • Viesti leviää: Visuaaliset koosteet toimivat mainiosti somessa ja viestintämateriaaleissa.
  • Yhteinen suunta: Monitieteisessä keskustelussa kuvitus auttaa hahmottamaan kokonaisuutta.

Kiinnostuitko?

Jos suunnittelette tiedetapahtumaa, tutkimusaiheen viestintää tai vaikkapa monitieteistä seminaaria, jossa puhetta tulee paljon – tieteellinen livekuvitus voi olla juuri se puuttuva palanen.

Teen tätäkin. Ja teen sen öö… ihan hyvin.

Ota yhteyttä ja mietitään, miten teidän tieteellinen tarinanne voitaisiin visualisoida.

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun