Piirrosvideo tai selitysvideo on videotyyppi, jossa piirroksen avulla selvennetään käsiteltävää asiaa samaan aikaan, kun taustaääni selittää ja tarinoi sanoin. Joskus piirrosvideoissa näkyy koko piirtäjä tai piirtäjän ylävartalo puuhassaan, joskus näkyy vain video-ohjelman luoma geneerinen käsi ja joskus kuva piirtyy itsestään ilman käsiä. On niitäkin versioita, joissa kuvataan ylhäältäpäin tekijän käsiä, jotka väliin piirtävät ja väliin siirtävät valmiiksi piirreltyjä tai muuten valmisteltuja elementtejä paikoilleen. Omissa piirrosvideoissani kuva piirtyy ilman käsiä. Ei siis käsiä, kyniä tai muita ulokkeita: vain piirtyvä kuva, jota animoidaan hieman siinä matkan varrella.
RSA Animate -videot
Tein itse ensimmäiset piirrosvideokokeiluni joskus vuoden 2012 kieppeillä. Vähän aiemmin olin miljoonien muiden lailla törmännyt netissä RSA-animaatioihin ja ihastunut tyylilajiin. Näistä tunnetuimpia lienee esim. Sir Ken Robinsonin puheeseen perustuva piirrosvideo, jota on katseltu YouTubessa yli 15 miljoonaa kertaa. Pääsin itsekin piirtelemään Robinsonin esityksen livenä v. 2014 Nordic Business Forumissa. Huikea puhuja!
RSA-animaatioiden kultakaudella työskentelin verkkopedagogiikan suunnittelijana. Mieleen juolahti, että piirrosvideoilla voisi saada verkkomateriaaleihin ytyä. Testailimme työkavereiden kanssa erilaisia keinoja saada piirtyvää kuvaa tallennettua – ja mielellään myös selittävän äänen kera. Noiden nopsien kokeilujen jäljiltä puskin eetteriin joitain omia testailujani. Osan olin värkännyt tietokoneella, toiset hieman mutkitellen iPadin ja tietokoneen yhteispelinä. Suoraan en millään laitteella saanut siistiä kuvaa talteen, vaan homma vaati editointia ja jälkityöstöä.
Redanredan-piirrosvideot
Vuoden 2012 kieppeillä minuun otti yhteyttä eräs helsinkiläinen videofirma: he olivat myyneet piirrosvideon ja tarvitsivat nyt sille tekijää. He olivat nähneet karuja alkueliötekeleitäni YouTubessa ja niinpä lähdimme kehittämään tekniikkaa. Heti alusta lähtien mukana oli myös ammattimainen editoija, joten sain jättää editoinnin hänen huolekseen.
Ja siitäpä sitten urkeni piirrosvideoura livekuvittamisen lisäksi.
Sittemmin olen ollut mukana tekemässä lähes sataa piirrosvideota. On siis kerrottu kymmenittäin tarinoita ja yritetty tehdä monen monta asiaa, prosessia, hanke-esittelyä, tutkimustulosta, tuotetta ja strategiaa yksinkertaisemmaksi tarinan, kuvan ja äänen avulla. Viime vuodet olen kirjoittanut myös käsikirjoitukset itse, joten pääsen tekemään monenlaista yhden projektin aikana. Teen tätä nykyä yleisimmin videoita yritysten sisäiseen käyttöön. Usein myös erilaiset projektit tilaavat piirrosvideoita esim. hankkeen loppuraporteiksi. Toisaalta videoita kysytään yhä yritysten markkinointimateriaaliksi.
Meitä piirrosvideoitten tekijöitä Suomessa on minun lisäkseni myös tietenkin Tussitaikurit (se isoin) ja kanssapiirtelijä Raquel Benmergui sekä Salla Lehtipuu. Myös muut livekuvittajat ovat tainneet tehdä jonkin verran myös piirrosvideoita. Animaatioiden tekijöitä on jo sitten pitkä, pitkä liuta.
No ovatko ne out?
Joku jossain vaiheessa kysyi, onko ollut huomattavissa, että piirrosvideot olisivat jo ”out”; että niitä ei kysytä enää niin paljon kuin aiemmin. Joo ja ei. Vuosi 2017 oli ennätysvuosi piirrosvideoitten suhteen, tein silloin n. 30 piirrosvidoita muiden töiden lisäksi. Viime vuonna tein parisenkymmentä, joista moni oli yrityksen sisäisiä piirrosvideota, esim. strategiavideoita tai piirrosvideoita, joilla kannustettiin uusien työkalujen ja työtapojen käyttöön. Eli somessa niitä ei välttämättä näy samalla tahdilla, mutta yritysten sisäisessä viestinnässä ne koetaan yhä innostavaksi ja selventäväksi tavaksi viestiä.
Mielestäni piirrosvideo on edelleen hyvä ja puhutteleva videomuoto, jos…
- tarina on hyvä ja kieli eläväistä ja hauskaakin; semmoista, jota on hauska kuunnella
- yritysjargon on jätetty minimiin: rennosti, mutta silti vakavasti voi puhua; jaarittelu ei kiinnosta ketään
- videon ydinviesti välittyy tarpeeksi selkeänä
- kuvat on piirretty varta vasten tarkoitusta ja tarinaa varten – ja voivat ne tietenkin olla myös hyvin piirrettyjä :)
- kokonaisuus on joko tarpeeksi runsas – tai tarpeeksi yksinkertainen
- video ei ole liian pitkä; muistan kuulleeni väitteen, että ideaalipituus olisi 1:17 min
- sisällössä on samaistuttavia hahmoja tai tilanteita
Piirrosvideostakin saa tylsän. Ihan helposti. Olen tietenkin tehnyt semmoisiakin, argh. Yleensä tylsyyteen vajotaan, kun halutaan välttää liian voimakkaita sanoja tai kuvituksia. Tai kun selitetään asiaa jonkin mystisen toimitusjohtajan kiikarin kautta. Jos on itse liian syvällä aiheessa, sieltä käsin voi olla vaikea vääntää rautalankaa. On näkynyt myös palveluita, joissa valmiita kuvia käyttämällä voi tehdä piirrosvideon. Vaarana tämmöisissä on, että kuvituksesta tulee todella yleisen tason clipart-trööttäys. Mutta hei: jos semmoisella kokee pärjäävänsä ja saavansa asiansa viestittyä, niin sitten homma varmaan toimii, eikös vain?
Mitäs seuraavaksi?
Miten piirrosvideoformaatti kestää aikaa? Millainen on tulevaisuuden piirrosvideo? Olen nähnyt kiinnostavia 3D-toteutuksia, joten ehkä tilaajarintama siirtyy sinne. Toisaalta yksinkertaisilla viivapiirroksilla pystytään yhä viestimään asioita tehokkaasti. VR-videot ja AR-sisällöt vaikuttavat varmasti tulevaisuudessa myös tähänkin kenttään, jahka semmoisten sisältöjen tuottaminen tulee helpommaksi. Esim. Adobe on kehitellyt työkaluja lisätyn todellisuuden tuottamista varten, tsekkaa vaikkapa Project Aeron kuviot: https://www.adobe.com/products/projectaero.html
Mutta vielä mennään kaksiulotteisesti. Katso esimerkistöä omalle YouTube-kanavalleni kokoamasta soittolistasta. Sinne olen nostanut poimintoja vuosien varrella tekemistäni julkisista piirrosvideoista: http://bit.ly/videoredan
Mars sinne!