Keskiviikko, 22.11.2023

Livekuvittajan Tärkeimmät Taidot

Livekuvittajan tärkeimmät taidot tiivistettynä yhteen kuvaan

Mitkä ovat livekuvittajan tärkeimmät taidot? Kysymys esitetään minulle tilanteissa, jossa joku on ryhtynyt miettimään syvemmin livekuvittajan työtä ja osaamista. Saattaapa kysyjä miettiä, olisiko hänestä itsestään livekuvittajaksi. Tässä mielestäni viisi tärkeintä taitoa, joita livekuvittaja tarvitsee:  

  1. Kuuntelemisen ja keskittymisen taidot
  2. Kyky suodattaa sisältöä ja tehdä siitä omia tulkintoja ja synteesejä.
  3. Taito luoda oma visuaalinen sanasto ja kirjasto.
  4. Nopsa piirrosjälki.
  5. Hyvä yleissivistys ja kyky vetää yhteyksiä ajankohtaisiin asioihin tai populaarikulttuurin ilmiöihin.
Livekuvittajan työkalut: iPad ja digikynä, ruudulla livekuvitus.

Livekuvitus edellyttää monipuolista osaamista

Livekuvittajan tärkeimmät taidot lähemmässä tarkastelussa, olkaatten hyvät: 

  1. Kuuntelemisen ja keskittymisen taidot

    Livekuvitusta ei voi tehdä, ellei keskity siihen, mitä tekee. Ulkoiset vaikutustekijät voivat joskus aiheuttaa haasteita livekuvitustilanteessa (esim. tekniikan pettäminen tai huono äänentoisto), mutta siitä pitää päästä nopeasti ohi. Kuuntelemisessa tärkeä taito on olennaisen poimiminen – ja toisaalta piilevien äänien kuunteleminen ja esille nostaminen. Kuuleeko livekuvittaja sen, mitä oikeasti halutaan sanoa?

  2. Kyky suodattaa sisältöä ja tehdä siitä omia tulkintoja ja synteesejä

    Tämä taito liittyy olennaisesti kuuntelemisen taitoon. Kun puhe menee korvasta sisään, alkaa nopeitten päätösten sarja: mitä otetaan mukaan, mitä jätetään jäljelle ja miten sen kaiken voisi esittää? Mitä asioita nostan tärkeimmiksi? Minkä ympärille rakennan koko kuvituksen?

  3. Taito luoda oma visuaalinen sanasto ja kirjasto

    Jotta tulkintoja pystyy tekemään, tarvitaan metafora-osaamista ja vahvaa visuaalista sanastoa. Livekuvittajana olen luonut itselleni tietynlaisen päänsisäisen kirjaston, josta voin poimia haluamiani kuvitusdetaljeja mukaan isoon kuvaan. Livekuvittaminen on tietyllä tavalla tulkkausta, mutta sillä erolla, että ainakin itse tuon kuviini mukaan vahvasti oman suodattimeni, kokemukseni ja sitä kautta muodostuneet tulkinnat. Visuaaliseen kirjastoon kuuluvat myös erilaiset mallit, joiden pohjalle voi rakentaa livekuvituksensa. Joskus on hyvin selvää, että kuva lähtee muodostumaan mindmap-tyylisesti siten, että tärkeä asia on keskellä, joskus kuva muodostuu popcorn-mallin (kuten sketchnote-osaaja Mike Rohde tätä varianttia kutsuu) mukaan vähän sinne tänne poukkoillen. Usein liikutaan janalla, toisinaan teen sarjakuvamaisesti etenevän ison kuvan.

  4. Nopsa piirrosjälki

    Piirrostilanteet ovat hektisiä. Piirrosjäljen hieromiseen ja yksityiskohtien kanssa nysväämiseen ei yksinkertaisesti ole livetilanteissa aikaa. Pitää luottaa omaan piirrosjälkeen ja siihen, että katsojan aivot täydentävät loput viivat. Usein livekuvituksesta kiinnostuneen suusta pääsee väittämä: ”En osaa piirtää!” Pöh ja höh! Piirrostaito auttaa, juu, mutta ennen kaikkea harjoitus auttaa. Olen etevä livekuvittaja, koska olen tehnyt tätä kohta 15 vuotta. Olen harjoitellut kovasti ihan joka päivä – ihan aina, sillä piirtänyt olen pienestä saakka. 

  5. Hyvä yleissivistys ja kyky vetää yhteyksiä ajankohtaisiin asioihin tai populaarikulttuurin ilmiöihin

    Aina ei tarvitse ymmärtää livekuvittamaansa asiaa perinpohjaisesti, mutta jonkinlainen yleiskuva on hyvä olla. Hyvä yleissivistys ja laaja-alainen tietopohja auttavat livekuvittajaa. Intertekstuaaliset viittaukset tekevät kuvituksesta koskettavaa, hauskempaa ja herättelevää.

Livekuvittajan muut taidot

Mitä muita taitoja livekuvittaja tarvitsee? Ainakin mokansietokykyä ja teknistä tietämystä – etenkin, jos tekee digilivekuvitusta. Hetkessä eläminen ja improvisointikyky auttavat myös. Myös oman näkemyksen puolustaminen on taito sinänsä: kuvitukseen yritetään joskus vaikuttaa ja silloin täytyy perustella sekä itselleen että muille, miksi juuri ne esille nostetut äänet ovat tärkeitä, jotka ovat kuvitukseen saakka päässeet.

Livekuvitus tekee asioita näkyväksi ja paljastaa piileviä kerrostumia. Se käy reaaliaikaista dialogia esiintyjän, esiintyjän materiaalin ja yleisön reaktioiden kanssa, tallentaa niitä ja auttaa muistamaan, keskustelemaan ja jäsentämään tietoa. Onnistunut ja hyvin järjestetty livekuvitus lisää ymmärrystä ja tukee tapahtumaa sen tavoitteiden täyttymisessä.

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun