Maanantai, 14.2.2022

Miten oppia piirtämään?

On päiviä, jolloin kysyn itse itseltäni ihan ääneen: ”Miten voisin oppia piirtämään?”

Arvaatte varmaan, mikä on vastaus. Jep: piirtämään oppii piirtämällä. Tekemällä. Vaikkapa esim. näin.

  • Ota kynä. Piirrä paperille (tai iPadin näytölle) viivaa. Älä nosta kynää, vaan laita viiva liikkeelle. Vie viivaa ylös, alas, eteenpäin ja välillä taaksepäin.
  • Piirrä lisää, mutta nosta katse ylös alustasta. Piirrä yhdellä viivalla jokin asia, jonka näet, mutta älä katso piirrosalustaan, katso kohteeseen. Niin ja: älä suotta kumita piirrostasi. Virhe ja huojuva viiva on ystäväsi.
  • Vaihda aihetta: mieti, mikä on lempipuuhaasi kesäisin ja piirrä yhdellä viivalla kuva siitä.
  • Laita silmät kiinni ja piirrä sama kuva silmät kiinni.
  • Vaihda kättä, ja tee sama homma – silmät saavat olla auki. Rennosti vaan.
  • Ihastele tuotostasi.

Tai sitten polku voi mennä näinkin:

Piirtele koulussa pilakuvia opettajista ja sarjakuvia Urban ja Fabian -nimisistä hahmoista. Piirtele kotona ja katso mallia Ghostbusters-piirretyistä, joiden VHS-nauha alkaa haista palaneelle, kun pidät kuvaa tarpeeksi kauan pausella. Piirrä ysiluokalla paikkakunnan uuden (ja vähän kotikutoisen) texmex-ravintolan ruokalista. Piirtele lukiossa penkkaripäivän pilakuvat ja kuvistuntien omituiset tehtävänannot. Piirtele ylipistossa vähän törkeitäkin pilakuvia latinan ja viestinnän massaluennoilla. Mene työelämään ja piirrä oppilaille. Tylsisty kokouksissa ja piirtele ajankuluksi. Piirtele sitä, mitä kuulet. Ja sitten: luule, että olet oppinut piirtämään, mutta kuten alla olevat töhertelyt paljastavat, aina riittää opittavaa. (Eli viimeinen neuvoni: heitä itsekriittisyys romukoppaan.)

Mielipuuhaani kesäisin: uinti-lilluminen vedessä…
… ja karaokelaulanta ystävien kera!

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun