Keskiviikko, 4.5.2022

Adobe Frescolla piirtely

”Mikä toi on toi sovellus, jota sä käytät piirtämiseen?” kysyvät työskentelyäni seuraavat lähes joka kerta, kun olen iPadini kanssa keikalla.

Se on Adobe Fresco. Tietäväisiltä tulee tässä vaiheessa kommentti, että eikös nuo Adoben sovellukset ole maksullisia. Ovathan ne ja totta kai maksan kuukausittain niiden käytöstä: Adoben sovellukset ovat pääasiallisia työvälineitäni ja keskeneräiset työni ovat tallessa heidän pilvessään – valmiit talletan tietenkin omiin varastoihini.

Frescolla homma sujuu

Vaihdoin viime kesänä Adobe Draw -sovelluksesta kokonaan Frescoon ja kuten aikoinaan ennustin, noin puoli vuotta siinä meni, että lihasmuisti tottui uuden sovelluksen toimintoihin. Fresco on onneksi nyt stabiloitunut ja on sovelluksena valmiimpi kuin vaikkapa vuosi, puolitoista sitten. Aiempiin Adoben mobiilityökaluihin verrattuna Frescossa on etuja: lassotyökalu on tosi hyödyllinen, kattavammat layer-toiminnot monipuolistavat työskentelyä ja jos osaisi ottaa ilon irti raster-siveltimistä, saisi omaa piirrosjälkeä vietyä uusiin suuntiin (jos haluaisi). Muihin piirrossovelluksiin (kuten Procreateen) verrattuna Frescon etu on se, että sillä pystyy suoraan tehdä vektorijälkeä.

Olen saanut siirrettyä vanhat Draw-tiedostoni Frescon puolelle jatkotyöstöä varten ja takaportti tiedostonsiirtoa varten on yhä auki, vaikka Draw menikin jo muuten kiinni. Jotain Adobe onneksi siis on oppinut aiemmista työkalupäivityksistä: enää ei päästetty tiedostoja katoamaan matkalla. Huh.

Työnkulku Adobe Frescossa

Käytännössä työnkulkuni menee seuraavanlaisesti:

  • luon uudelle projektille kansion
  • luon kansion sisään uuden piirrostiedoston, piirtoalan koko ja kuvasuhde sekä pikselimäärä on tietenkin muokattavissa sekä tiedostoa luodessa että myöhemmin, jo työstön alettua
  • piirrän, värkkään, aherran (ja käytän layereitä)
  • pikatallennan kuvan png-tiedostona iPadin kuvarullalle
  • vien kuvan Adobe Illustrator -sovellukseen suoraan iPadissä
  • julkaisen kuvan pdf-muodossa Illustrator-sovelluksen avulla
  • tallennan sekä pdf:n että aiemmin tallentamani png-kuvan Dropboxiin asiakaskansioon ja jaan sitä kautta asiakkaalle

Aiemmin tarvitsin läppäriä kuvatiedoston viemiseksi pdf-muotoon, mutta Illustratorin mobiiliäpin avulla sekin toimi sujuu näppärästi iPadillä.

Kuvapankki Capturella

Minulta kysytään usein, onko Frescossa valmiina jokin kuvapankki, josta nappaan kuvia käyttöön ja piirrokseen lisättäväksi. Sovelluksessa itsessään ei ole perusmuotojen lisäksi valmista pankkia, mutta olen luonut omat kirjastoni Adoben CC Capture -äpin avulla. Olen ensin piirtänyt kuvan (esim. maapallon tai Suomen kartan tai vaikkapa jalkapallon) ja sitten vienyt sen omaan Adobe-kirjastooni. Sama kirjasto toimii saumattomasti Frescon (ja muidenkin Adobe-työkalujen) puolella. Saan valmiin, vektoroidun ”painokuvan” kirjastostani käyttöön nopeasti keikkatilanteessa. Samoin olen Adoben Capture-sovelluksen avulla tallettanut väriteemat kuhunkin projektiin.

Frescoon tulee koko ajan uusia päivityksiä ja aika ajoin myös uusia toimintoja. Yritän ottaa niitä haltuun harjoittelemalla, mutta parhaiten nuo uudet jipot tietysti oppii käytännössä keikoilla. Keikkatilanteissa olen nyt käyttänyt yhtä uutta Frescon toimintoa, piirtoalan projisointia. Tuo toiminto piilottaa kaikki zoomailut ja työkaluvaihdot. Näin yleisölle näkyy vain piirtyvä kuva.

Livekeikkoja onkin nyt ollut enenevissä määrin. Hybridi- ja etähommia on toki yhä ja tämä kombo sopii kyllä minulle. Aina ei tarvitse reissata, mutta voin reissatakin, jos pitää. Ipad seuraa mukana ja iPadin uumenissa Adobe Fresco.

Kirjoitteli

Linda, tekniikkaorientoitunut humanisti-yrittäjä
ja livekuvittaja
Redanredan Oy

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun