Keskiviikko, 3.11.2021

Piirrossovellus Adobe Fresco

Terveiset Redanredanin digitaaliselta kuvituspajalta! Täällä on taas hitsattu koko syksy suoraa saumaa, mutta nyt on kourassa uusi hitsipilli. Vaihdoin nimittäin piirrossovellusta!

Totesin aiemmassa postauksessa, että Adobe Draw on kuolemassa ja kun kalman koura alkoi tuntua liian läheiseltä, vaihdoin Adobe Frescoon niiltä sijoiltani. Työnteko Draw-sovelluksella kävi nimittäin verraten hankalaksi, kun Draw ei toiminut uusimmalla iPadilläni eivätkä valmiit kuvakirjastotkaan enää toimineet siinä. Ei auttanut kuin ottaa Fresco käyttöön, vaikka käyttöliittymä vaikuttikin aluksi hieman kiikkerältä.

Yllätyin kuitenkin, kun Adobe Cloudin kansiorakenne toimikin suurin piirtein järkevästi ja sain tuotua vanhoja projekteja Draw’n puolelta Frescoon seminäppärästi. Vanhoja projekteja on useita kymmeniä – ellei satoja! –  joten kaikkia vanhoja töitä en Frescoon tuokaan. Kun nyt aloitan uudet projektit suoraan Frescolla, syntyvät uudet työt suoraan Cloudin kansiorakenteen alle. Tärkeää on, että vaihdon jälkeen ei ole enää tarvinnut käynnistää Draw-sovellusta, vaan kaikki siirtely ja työskentely tapahtuu nyt Frescossa.

Työkaluihin tottuminen ei loppujen lopuksi vienyt liiemmin aikaa, vaan itse asiassa aika pian totuin uuteen maailmanjärjestykseen. Pari viikkoa käytin vanhaa ja uutta sovellusta limittäin, mutta kun aloin Draw-ssa kaivata Frescon työkaluja, totesin, että on aika heivata Draw kokonaan pois.

Tukea siirtymään sain kanssakynäilijältäni Rékalta, joka oli jo aiemmin siirtynyt käyttämään Frescoa. Hän näytti muutamia oppimiaan jippoja ja työnkulkuja ja uskaltauduin kokeilemaan Frescoa myös livekuvituksessa. Toimi se – vaikka kynien ja värien vaihto onkin hitaampaa kuin Draw’ssa.

Frescossa on vielä rutosti bugeja ja olen saanut sovelluksen kaatumaan muutaman kerran. Kehitystä tapahtuu kuitenkin ja työkalujakin viedään eteenpäin. Frescon testiversioissa uusimpina työkaluina on jo perspektiiviruudukot sekä piirtoalustan esikatselu -toiminto. Tuo esikatselu mahdollistaa livekuvittaessa sen, että kun iPad on kytkettynä näyttöön tai tykkiin, näkyy yleisölle vain valkea kanvas ilman työkaluja tai zoomailuja. Tätä on odotettu.

Vaihdos on nyt kuitenkin tehty ja työ on jatkunut saumattomasti.

 

Kirjoitteli

Digi-digi-Linda, Adobe-piirrossovellusten multikäyttäjä v. 2010 lähtien
Livekuvittaja ja yrittäjä
Redanredan Oy

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun