Lauantai, 8.5.2021

Adobe Illustrator Draw tekee kuolemaa

Tiedossa se on jo ollutkin: Adobe ei enää päivitä Illustrator Draw -sovellustaan, sillä ovat laittaneet munansa Frescon koriin. Adobe on kehittämässä Frescosta kaikille kaikkea -tyylistä mobiilipiirrossovellusta, mutta se ei ole vielä(kään) valmis. Draw’n tilanteesta Adobe sanoi reilu vuosi sitten, että antavat Draw’n kuitenkin olla appstoressa vielä tarjolla.

Ja tällä välin me käyttäjät olemme jatkaneet Adobe Draw -sovelluksen käyttämistä kuten aiemminkin. Sehän on toimiva sovellus, siinä on tutut valikot ja työkalut ja hyvä, selkeä käyttöliittymä. Parempi se on kuin Fresco.

Livekuvittajan kylmä hiki

Viime torstaina olin juuri aloittamassa aamupäivän livekuvitusurakkaa. Webinaari oli juuri alkamassa ja olin virittänyt iPensselit ja piirrossovelluksen valmiiksi. Yhtäkkiä Adobe Draw päätti päivittää itsensä – vips! – sillä olin näemmä unohtanut päälle sovellusten automaattisen päivityksen.

Kun aloitin piirtämisen ja yritin muokata yhtä piirroksen layereistä, sovellus kaatui. Avasin sen uudelleen, samoin piirroksen, yritin aktivoida layerin… Ja taas kaatui. Silloin jo alkoi kylmä hiki vienosti helmeillä ja mieleeni alkoi tursuilla aiemmat kokemukset vuosien takaa, kun Adobe tappoi Ideas-sovelluksen ja pakotti käyttäjät siirtymään Draw-äppiin.

Vielä muutaman kerran jaksoin toiveikkaasti kokeilla, mutta webinaari puski päälle. Hätätoimena avasin Frescon ja tein livekuvituksen sillä. Jotenkin onnistuin nilkuttamaan maaliin, mutta työskentely oli hidasta, valikot kömpelöitä ja työkalut eri paikoilla, kuin mihin olen Draw’ssa tottunut. Kaikkein hitainta Frescossa on eri kynien ja värien valitseminen livekuvitustilanteessa. Pakkaa sekoittivat erityisesti myös Frescon yhdistetyt rasteri- ja vektoriominaisuudet. On houkuttavaa käyttää vesivärejä esim. livekuvituksessa, mutta lopputulos ei ole hyvälaatuinen. Voi että.

Adobe Frescolla tekemäni livekuvitus

Layerit rikki, käyttäjien hermot myös

Tapahtuman jälkeen suuntasin Adoben yhteisöpalstalle ihmettelemään ja sieltä löytyi vastaus: kaikilla sama vaiva sekä Sketch- että Draw-sovelluksessa. Layerit ovat rikki ja sitä myöten koko sovellus käyttökelvoton. Mutta Adobe oli sorvaamassa korjausta vikaan, kunhan muutama päivä odotettaisiin.

Tätä kirjoittaessani korjauspäivitys on ilmeisesti ladattavissa appstoresta.

Mutta vaikka päivitys tuli, tiedän, että Draw’lla on aikaa jäljellä enää viikkoja, kuukausia.

Eniten ärsyttää, että vaikka Adobella hyvin tietävät Frescon keskeneräisyyden, he eivät jostain syystä sitä oikein aktiivisesti tunnu kehittävänkään isojen linjojen osalta. Pieniä työkalupäivityksiä ja bugikorjauksia ilmestyy tasaisesti, mutta käyttöliittymän ongelmat ovat vielä tosi isoja: miten yksittäiset työt saa kasattua projekteiksi? Jos siirtää työnsä Draw’sta Frescoon, siirtyvätkö projektikansiot lainkaan vai vain yksittäiset työt? (Tällä hetkellä näyttää valitettavasti siltä, että yksitellen siirtyvät kuva kerrallaan.) Miksi toiminnallisuuksissa on vielä niin kauheasti puutteita?

En vielä vaihda Frescoon. Seuraan tilannetta ja päivityksiä, toivon muutoksia toiminnallisuuksiin ja projektien järjestämiseen. Ja samalla vilkuilen toisten sovellusten suuntaan – olisikohan esimerkiksi Concepts-äpistä korvaajaksi? Tiedän, että kestää n. puoli vuotta, kun lihasmuisti alkaa toimia uuden sovelluksen kanssa automaattisesti.

Puoli vuotta. Ehkä sen verran on aikaa katsella.

 

Draw’ta jo etukäteen muistellen ja kaipaillen

Linda, livekuvittaja ja yrittäjä

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun