Perjantai, 3.9.2021

Mitä teen ja mitä en tee

En koe olevani kuvittajakuvittaja, mutta teen kuvitustöitä. Livekuvituksen lisäksi työstän piirrosvideoita ja sekä tilauskuvituksiin että piirrosvideoihin liittyen minulle tulee välillä kysymyksiä työtavoistani. Tässä muutama UKK ja vastaus niihin. 

”Teetkö vektorityyppistä kuvitusta, semmoista neutraalia grafiikkaa?”

En. Ne ovat toiset tekijät, jotka semmoista tekevät. Teen käsinpiirrettyä kuvaa ja olen erikoistunut nimenomaan käsin piirtämällä tehtyyn kiteyttämiseen, jota teen joko livekuvitustyylisesti tai tilauskuvituksia vääntämällä. Ipadillä ja käsin piirtämällä. Semmoista minulta tilataan.

”Meillä olis tulossa verkkokurssi, jossa on 15 moduulia. Jokaisesta moduulista tarvittaisiin n. 5 min pitkä piirrosvideo. Teetkö?”

En. Käyttämäni piirrosvideotekniikka ei sovellu noin laajaan tekemiseen. Yleensä teen n. 1,5-minuuttisia, napakasti käsikirjoitettuja piirrosvideoita ja yhtä semmoista videota varten piirrän n. 15-20 erillistä kuvaa. Jos videon pituus on 5 minuuttia, piirrettävää on huomattavasti enemmän. Jos 5-minuuttisia videoita pitäisi tehdä 15 kappaletta, tekisin niitä vielä kolmen vuoden päästäkin – ja kulungit olisivat järkyttävän korkeat.

Sen sijaan voin livekuvittaa luennon ja tuotosta voidaan hyödyntää kurssilla ihan tavallisena kuvana, joka kiteyttää sisällön näppärästi ja nopeasti katsottavaan muotoon.

”Mutta eikös se semmoisena livekuvituksena mene, tuommoiset videot?”

No… ei. Jos livekuvitan ja tallennan livekuvitustani, tallenteeseen tallentuvat kaikki työkaluvaihdot, zoomailut, värinvaihdot ja layer-valinnat. Se, mikä luo osallisuutta ja toimii reaalitilanteessa, ei toimi videotallenteessa. Livekuvitus reaalitilanteessa sallii virheet ja korjailut, sillä livekuvituskuva käy dialogia esityksen ja esitystilanteen kanssa. Tallennettu veto ei semmoista salli, vaan minun pitäisi saada kerralla täydellinen veto, jossa ei olisi yhtään virhettä. Semmoiseen menisi kohtuuttoman paljon aikaa ja hermoja.

Piirrosvideoita tehdessäni piirrän still-kuvat ensin, jolloin niitä voidaan korjailla ja muokata aina siihen saakka, kunnes ne videoidaan. Prosessi on paljon sallivampi ja järkevämpi sekä minun että asiakkaan kannalta.

”Teetkö taittotöitä?”

En yleensä. Minulta tilataan kuvitustöitä ja niitä teen. Joskus asiakkaan omassa organisaatiossa ei ole taittajaa, jolloin joudun puhaltaa pölyt InDesignista ja turata taittoversion kuvasta. Joskus onnistunkin siinä. Yleensä joku toinen osaa paremmin.

“Teetkö logoja?”

Enpä liiemmin. Kovin moni ei tee käsinpiirretyllä logolla mitään, vaan hakee jotain siistimpää. Kanssakynäilijäni Réka osaa kyllä sorvata semmoisiakin – niinpä suosittelen häntä tekijäksi semmoisiin projekteihin.

”Jaa. No oletpas ronkeli.”

Ehkä niin, mutta yritän vain saada tehtyä mahdollisimman hyviä ja käytettäviä lopputuloksia, jotka auttavat asiakasta viestimisessä. Samalla yritän myös käyttää oman aikani järkevästi.

 

Ajatteli ja kirjoitti
Linda, livekuvittaja ja yrittäjä

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun