Maanantai, 21.12.2020

Paketoin vuotta kasaan

Ajattelen vuodenkiertoa tätä nykyä monella tapaa. Ensinnäkin on tietenkin kalenterivuosi, joka rytmittyy nykytyössäni toukokuun sekä syys-loka-marraskuun seminaarisumiin. Ja toisekseen on tietenkin yritykseni tilikausi, joka on maaliskuusta helmikuun loppuun.

Ehkä opettajataustastani johtuen minun varsinainen vuodenkiertoni on kuitenkin elokuusta elokuuhun. Jäsennän toimintaani (luku)kausittain: on kevätkausi ja syyskausi. Syksy on aina merkinnyt minulle uusia alkuja ja niin kävi jollain lailla tänäkin vuonna tuon omituisen koronakevään jälkeen.

Eloson leipomolle tekemäni koronaohjekuvitus
Yksityiskohta Marimekolle tehdystä vastuullisuuskuvituksesta

Redanredanin syyskausi numeroina

Paketoin syyskauden toimintaa numeroiksi. Tässä piirtelyihini liittyviä lukuja elokuusta joulukuulle:

 • Lähes 60 asiakaskeissiä,
 • joista n. 30 palaavia asiakkaita
 • 16 etälivekuvitussessiota
 • miljoona (ainaskin) etäpalaveria
 • 10 strategiavisualisointia
 • 6 piirrosvideota (ja neljä lisää työlistalla vuodenvaihteen molemmin puolin valmistuvaksi)
 • 2 matkapäivää
 • 1 kaupallinen yhteistyö somessa
 • 0 isoa seminaarilivekuvitusta paikan päällä

Näiden lukujen lisäksi tulevat tietty kanssakynäilijä-Rékan projektit, joihin mahtuu strategianvisualisointeja ja muita kuvituksia.

Olen itsekin tietty piirrellyt kaiken tämän lomassa muita kuvituksia. Olen tehnyt piirroksia mm. erääseen ensi vuonna ilmestyvään lastenohjelmaan, visualisointeja hankejulkaisuihin, kuvituksia podcastien kylkeen, postereita, koronaohjekuvituksia, kuvakkeita nettisivuille ja piirroksia verkkoalustalle. Sanottu se on ennenkin, mutta sanotaanpa nyt vielä toisenkin kerran: kuvittajan leipä on pieninä palasina maailmalla.

Liikevaihdollisesti olen yllättäen kuitenkin viime vuotta vähän edellä. Kevään ja kesän aikana oli notkahdusta, mutta syksyllä kirittiin viime vuoden lukujen ohi. Helmikuun loppuun saakka rutistetaan ja verrataan sitten koronavuoden tulosta edelliseen, ns. tavalliseen vuoteen. (Ajatella, näin sitä humanisti katsastelee lukuja ihan muina matematiikaninhoajina!)

Yksityiskohta Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan strategiasta

Mitä toivoisin joululahjaksi?

Taisin ostaa itselleni joululahjaksi jo virtuaalilasit, jotta pääsen vihdoin kokeilemaan VR-piirtämistä. Mutta jos muuten saisin toivoa mitä vain, voisin toivoa seuraavia juttuja:

 • korona veks
 • …mutta niin, että matkustelu ei palaisi entiselle tasolle
 • enemmän nopeita livekuvittamissessioita ja pikkuisen vähemmän pitkiä, levällään olevia tilauskuvitusprojekteja (tai ainakin selkeyttä ja struktuuria niihin)
 • mahdollisuus ja aikaikkuna toteuttaa jokin isompi omaehtoinen luova tuotos

Luottoeditoijani Lauri totesi chatissä männä viikolla oivasti, että yrittäjänä on ainakin jonkinlainen illuusio vapaudesta. Tällä hetkellä vuotta töitä on niin paljon ja osa niistä on semmoista silppua, että päivät ovat väkisinkin täynnä ja ajatus vapaudesta on vain ajatus. Syytän tätä kummallista, kummallista vuotta.

Mutta pöngitään nyt ensin uudenvuoden tuolle puolen ja katsotaan sitten tulevaan.

Hyvää joulua!

 

Kirjoitteli

Linda Saukko-Rauta
Yrittäjä ja livekuvittaja
Redanredan Oy

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun