Keskiviikko, 29.9.2021

Piirrosvideoitten tekstitys

Piirrosvideoissa tarvitaan usein – lähes aina – tekstitystä, sillä videoitten katselijat eivät aina voi pitää ääniä päällä. Tekstityksen voima näkyy myös siinä, että esim. somessa videoita katsellaan enemmän loppuun saakka, jos niissä on tekstitys.

Redanredan-piirrosvideot tekstitetään kahdella tapaa: joko 1) ”polttamalla” tekstitykset videoon kiinni tai 2) .SRT-tekstitiedoston avulla. Molemmissa on puolensa.

1) Kuvaan kiinni ”poltetut” tekstitykset

Suoraan videoon lisätyt, poltetut tekstitykset ovat siinä mielessä tehokas keino tekstittää video, että tekstitys on aina näkyvissä kanavasta riippumatta.  Katsoja – tai työkalu katsojan puolesta – ei  siis voi tehdä valintaa, että tekstitykset piilotettaisiin.

Polttamalla tehdyt tekstitykset ovat työmuotona siinä mielessä työläämpi, että muutosten tekeminen ja esim. kieliversioitten työstäminen vaatii enemmän työtä ja osaavaa editoijaa.

Tekstitysten polttaminen videoon ei myöskään ole esteetön keino tekstittää video, joten jos haluaa parantaa videon saavutettavuutta, on tekstitys tehtävä .SRT-tiedoston avulla.

2) .SRT-tiedoston avulla tekstittäminen

Yleisimmät videoalustat kuten YouTube ja Vimeo tukevat .SRT-tiedostoja. .SRT-tiedosto on tekstimuotoinen tiedosto, johon merkitään aikakoodein tekstitysten tarkka ilmestymisaika videolla. .SRT-tiedoston luomiseen ja muokkaamiseen on netissä kattavasti ohjeita, joten en lähde sen yksityiskohtaisemmin asiaan pureutumaan, mutta tältä tekstitiedoston aikakoodisto näyttää:

1

00.00.00,00 –> 00.00.02,00

Tervetuloa tsekkaamaan tekstitysasiaa.

 

2

00.00.03,00 –>  00.00.05.250

Piirrosvideoita tekstitettäessä on ainakin kaksi eri keinoa.

 

Kun piirrosvideo ladataan alustalle, samaan syssyyn alustalle ladataan myös .SRT-tiedosto. Redanredan-videoissa .SRT-fileen saa tietty samaan pakettiin suoraan meiltä, joten sitä ei tarvitse itse lähteä luomaan. Näin katsoja saa sitten itse määritellä tekstityksen näkymään. Myös kieliversioitten tekeminen on helppoa: sen kuin muokkaa aikakoodien alla olevia tekstejä ja lataa tekstitiedoston eetteriin.

 

1

00.00.00,00 –> 00.00.02,00

Welcome to check out how we use subtitles.

 

2

00.00.03,00 –>  00.00.05.250

There are at least two ways to add subtitles to an animated video.

 

Ja kas näin: video on tekstitetty.

Kirjoitteli
Linda S-R
Yrittäjä, piirtelijä, videoittenkin tekijä
Redanredan Oy

P.S. Tässä esimerkki .SRT-tiedoston avulla tekstitetystä videosta. YouTube-valikosta saa halutessaan tekstityksen päälle tai pois.

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun