Keskiviikko, 14.12.2016

Välimallin katsaus eli kuinka meni tänä syksynä noin niin kuin omasta mielestä

Siinä se sitten meni: syksy ennen Nordic Business Forumia ja syystalvi sen jälkeen. Kiirettä on pitänyt, mutta niin kuin kaikki aina tapaavat lisätä: “Sehän on yrittäjälle hyvä juttu.”

Tiivistän syyskauden kolmeen avainsanaan:

 1. Kasvukipuja
  Vaihdoin maaliskuussa yritysmuotoa ja Tmi Redanredanista tuli Redanredan Oy. Yrityksen pyörittäminen oy:nä on ollut oma koulunsa ja aikaa on mennyt myös sähköisen taloushallinnon kimuroitten setvimiseen. Lounasseuralaiseni sanoi, että tätä toimintaahan voisi joku kuvata sanalla “kasvuyrittäjyys”. Muistan, kun joku helsinkiläinen taannoin kuvaili toimintaani myös start-upiksi. Aika hienoja nimikkeitä; skaalautuvuuden kanssa vain on vähän niin ja näin. Sori siitä.

  Itse kutsun yritystoimintaani persus edellä puuhun -yrittämiseksi: kun asiakasmäärä kasvaa vinhasti ja toiminta laajenee, on välillä vähän vaikeaa pysyä itse perässä. Koska täyspäiväiseksi yrittäjäksi heittäytymisestäni on kulunut vasta vuosi, ahnehdin liikaa töitä enkä osaa sanoa ei. Tämän lupaan ensi vuonna korjata. (Niin varmaan.)

 2. Asiakkaat
  Uusia ja palaavia asiakkaita tuntuu riittävän ja kiitän siitä somea: sosiaalisen median mylly jauhaa ja pauhaa välillä niin, että lavat viuhuvat. Pelkästään syyskuusta joulukuun puoleenväliin laskien olen piirrellyt lähes 60 projektia – vuoden loppuun mennessä yllän kai 70:een syyskauden osalta. Toisille piirtelen livenä paikan päällä, mutta isolle osalle piirtelen muuhun materiaaliin pohjautuen strategioita, kirjankuvituksia ja kuvituskuvia tilaustöinä.

  Jotkut asiakkaistani tilaavat yksittäisiä mindmap-tyylisiä tiivistyskuvituksia, kun taas toisille piirtelen usean kuvan kokonaisuuksia. Piirrosvideot ovat oma lukunsa ja niiden määrä kasvaa näemmä tänäkin vuonna loppuvuotta kohti mennessä. N. 20% töistäni on tänä syksynä ollut livekuvituksia erilaisissa tapahtumissa ja loput hetket olen siis piirrellyt villahousuissani kotikonttorissa.

 3. Kissi
  Kun yrityksen toimialana on taiteellinen luominen, aiheutuu paineita ja tunnetta, että täytyisi olla ihan oikea taitelija. Taitelijalla voi olla varaa odottaa inspiraatiota, mutta tämmöisellä pahaisella piirtelijällä ei ole. Silloin on piirrettävä, kun kalenterissa lukee deadline. Siinä kai se taika on itsellisellä piirtelijällä: jos kykenee pakottamaan itsensä töihin silloin kun pitää ja vähän muulloinkin, saa aikaan valmistakin.

  Deadline on siis kaverini, mutta kiirettä pitää: en eheri kissiäkään sanua ku pitkähäntääseksi eläämeksi. (Tähän semmoinen silmäniskuhymiö, sillä onhan tämä tilanne nyt ennen kaikkea oma valintani.)

 

Eli ihan hyvin meni syksy ja alkutalvi. Kiitos kaikille asianomaisille kuluneesta vuodesta. Jouluna putiikkini taitaa lomailla ainakin 2,5 päivää, mutta palataan sitten kinkunrippeitten ja suklaarasioiden loputtua asiaan. Sitä ennen pitää kuitenkin vielä vähän tiristää, joten työn iloa sullen, mullen ja meillen! 


 

 

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun