Maanantai, 27.9.2021

Yrittäjä sairastui

Kuvittajan tärkeimmät työvälineet ovat pää, kädet ja silmät. Reilut pari viikkoa sitten tapahtui ammatinharjoittamisen – ja toki ihan arkielämänkin – kannalta kamalia, kun silmäni sarveiskalvo päätti mennä rikki. – Räks, noin vain. Toki vasen silmäni oli tuntunut kuivalta jo pari päivää, mutta en osannut tunnistaa, että jokin voisi mennä niin pahasti pieleen.

No, tilanne eskaloitui: silmä tulehtui, siitä näkö meni, puoli päätä oli turkasen kipeänä ja bakteerilautta keskellä näkökenttää kasvoi niin, että lähettivät minut Jyväskylästä Kuopioon hoitoon vahvempien antibioottien ja aktiivisemman seurannan perässä. KYSin pahnoilla vierähti melkein viikko, mutta nyt parantelen näköä ja silmää kotona.

Pääsin siis googlettamaan sanat: ”Kun yrittäjä sairastuu.”

Tänään sain lähetettyä sairauspäivärahakupongin ja homma sujui helposti digikanavien kautta. Olen pitänyt YEL-maksut ihan kohtuullisen korkeina, joten eipä siinä mitään. Kliksun-kliksun.

Pienen yrityksen omistajana, pyörittäjänä ja vastuunkantajana tämmöisen taudin paikka on tietenkin totinen: kun suurin osa tiedoista liittyen laskutukseen, projektien tilaan ja uusiin asiakkaisiin on yhden henkilön (minun, minun!) takana, on haavoittuvuus ilmeinen. Pitäisi tietenkin jakaa tietoutta vieläkin enemmän, mutta meillä on ainakin toistaiseksi aika tarkoituksella tehty niin, että minä kannan yleisvastuun. Réka kipparoi toki omat projektinsa, mutta jos hänen sen lisäksi pitäisi olla koko ajan kartalla myös minun tekemisistäni, tulisi liikaa infoa. Jos kaikki olisi täysin kaatunut, olisi toki minun työlistani voitu helposti jakaa myös Rékalle eli siten olen tämmöiseenkin tilanteeseen varautunut. Kaikki ei todellakaan ole vain päässäni, vaan käytän tietenkin asianmukaisia työkaluja.  Mutta kun vaurio on silmässä, kaikki hidastuu. Miten esim. voin laskuttaa, kun en pysty istua koneella pitkään? Tarvitsen verkostoni apua.

Mitenkäs jatketaan?

Tällä hetkellä sairauslomaa on kirjoitettu vielä täksi viikoksi, joten viime viikon valtakunnallisten yrittäjäpäivien livekuvittamisen lisäksi missaan tällä viikolla Nordic Business Forum Oslon ja muutaman yrityskeikan. Tilauskuvitukset siirsin joko Redanredanin toiselle kynälle Rékalle tai hamaan tulevaisuuteen – onneksi asiakkailla riittää tietenkin ymmärrystä tämmöisessä tilanteessa. Eräs videoprojekti oli pahasti levällään, kun silmä kipeytyi, mutta muutettiin lennossa tekniikkaa ja saatetaan video maaliin semmoisilla keinoilla, että se ei vaadi enää minulta työstämistä. Uusia tarjouspyyntöjä viuhuu postiin ja toivo elää, että marraskuussa olisi silmä taas kunnossa, toivottavasti jo lokakuun puolellakin.

Vaan mistä tästä tietää. Tippa ja päivä kerrallaan mennään. Onneksi improvisointi on yksi supervoimistani.

Toipilastuvalta tervehtäen

Linda, jonkin aikaa yksisilmäinen kuvittaja ja yrittäjä
Redanredan Oy

Miten sitä kukin maailman näkee. Minä näin näin.

 

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun