Keskiviikko, 7.11.2018

Digi-livekuvittajan tunnustuksia: Miksi valintani on juuri iPad Pro?

Minusta tuli iPad-käyttäjä vuonna 2010. Silloin Apple julkaisi ensimmäisen sukupolven iPadin ja ostin sen heti, kun se tuli Suomeen tarjolle. IPad oli käänteentekevä ihmekone, joka teki minusta kuvittajan.  

Olin ennen iPadin ostoa piirtänyt sarjakuvastrippini terällä ja musteella tai tusseilla ja skannannut ne ilmoille. Olin ostanut myös Wacom Intuos -piirtolevyn ihan testimielessä ja käyttänyt sitä joskus värittämiseen, mutta muuten kapistus oli jäänyt pölyttymään: puuttuva silmä-käsikoordinaatio teki piirtämisestä tuskaa.

Suuri stylus-kynävertailu: kakka, sekunda, kökkö

Aivan aluksi piirtelin iPadin näytölle pelkällä sormella, mutta sitten jossain vaiheessa tarjolle alkoi tulla stylus-kyniä. Testailin monia eri kyniä. Kovapäisten kynien ongelma oli, että piirtopään piti olla tietyssä kulmassa, jotta viiva piirtyi tasaisesti. Pehmeäpäiset olivat epätarkkoja. Kiinasta tilatut kynät totesin täysin sekundaksi. Osa kynistä oli liian painavia, toiset taas rimpuloita. Testailujen jälkeen päädyin muutamaksi vuodeksi Wacomin Bamboo -kyniin, joissa oli vaihdettava pää. Näitä nibsejä eli kumipäitä pystyi tilaamaan eri pehmeysasteisina ja kun valitsin kaikista kovimman pään, se kesti sentään kauemman kuin kuukauden kovaa käyttöä.

Pro tuli. Olin valmis. 

Ja sitten vuonna 2015 Apple julkisti uuden iPad Pron ja siihen soveltuvan Apple Pencilin. Julkistuksellaan Apple tomutti Steve Jobsin perintöä, sillä hän oli ollut aikoinaan hyvin negatiivinen stylus-kyniä kohtaan. ”Who needs a stylys?” kerrotaan Jobsin sanoneen.

En ostanut vielä ensimmäistä iPad Prota, sillä ajattelin, että 12,9-tuumainen möhköfantti on liian iso omaan käyttööni. Koska istun usein seminaarisaleissa ja pidän iPadiä kädessäni, olisi tärkeää, että se ei olisi liian iso tai painava. Odottelin pienempää mallia ja niinpä ostin 9.7-tuumaisen iPad Pron ja Apple Pencilin keväällä 2016. Sen jälkeen en enää Wacomin stylus-kyniin koskenut.

Kynän anatomia

Apple Pencil muutti piirtämistäni isosti. Hyvään suuntaan. Nyt kynällä sai tarkkaa jälkeä ja kärki oli kestävä. Kynää sai pidellä ihan kuin… kynää. Piirtäjän ei tarvinnut miettiä kallistuskulmia tai muita teknisiä ongelmia. Kynä itsessään on ns. tyhmä kynä eli älyä siinä ei juuri bluetoothia lukuunottamatta ole. Kynä ei ole liian painava ja kun ostin suojapussukan, jossa oli oma tila kynälle, ei tarvinnut edes pelätä kynän tai sen irtopään katoamista. Ensi alkuun ärsytti kilkutus, jota kynä piti, kun sen kärki osui iPadin lasiin. Klik-klik-klik. Ongelma ratkesi mattapintaisella näytönsuojakalvolla.

Sittemmin ostamissani iPad Pro -vekottimissa (päivitin 10,5-tuumaiseen matkan varrella) on ollut joitain ongelmia akunkeston suhteen, mutta tätä en yhtään ihmettele, sillä iPadini ovat kovalla käytöllä. Samoin 10,5-tuumainen iPad Pro on tuntunut välillä hieman painavalta, jos olen piirrellyt koko päivän ilman pöytää.

Uusiuusi Pro ja uusi kynä

Apple piti 30.10.2018 jälleen julkistustilaisuuden. Nyt esiteltiin kokonaan uudelleen suunniteltu, kolmannen sukupolven iPad Pro ja uusi, toisen sukupolven Apple Pencil. Uuden Pron kynä toimii tietojen mukaan vain nimenomaan uuden Pron kanssa eli vanhempien laitteiden kanssa sitä on turha yrittää parittaa.

Ja koska olen niin vietävissä (ja koska iPad on tärkein, tärkein työkaluni), tilasin saman tien uuden setin. Tänään se saapui: kaikkien aikojen ohuin iPad, jossa on reunasta reunaan ulottuva 11-tuumainen näyttö ja ilmeisen paljon tehoa, väriä ja tuntumaa. Vaan miltä tuntuu työskennellä uudella iPad Prolla? Kerron myöhemmin, jahka olen saanut vempeleeseen tuntumaa.

 

Kirjoitteli

Linda | Redanredan Oy
– yrittäjä, livekuvittaja ja selvästikin nörtti mitä Applen mobiililaitteisiin tulee

 

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun