Torstai, 16.5.2024

iPAD PRO päivittyi – miltä se tuntuu?

Uusi iPad Pro M4 julkistettiin – ja tätä olin odottanut, sillä aiempi laitteeni osoitti monen vuoden superkäytön jälkeen hyytymisen merkkejä. Huhut ennen julkistustilaisuutta kertoivat, että uuteen iPadiin oli tulossa hirmusiru, OLED-näyttö ja että Apple Pencil -kynäänkin oli tulossa jotain päivitystä. Huhuttiin myös, että näyttövaihtoehdoissa olisi mattapintaakin tarjolla.

Ja näin olikin, sillä M4-sirun myötä uusi iPad Pro on raskaan sarjan vekotin.

Tämä ei ole se laite, joka ostetaan, jos iPadiä käyttää kevyeen surffailuun tai sähköpostien tarkistamiseen. Tämä on luovan alan ammattilaisen boomtsika-wau-wau-vekotin, joka tulee taipumaan moneen – jahka sovellukset pysyvät tekniikan perässä.

Uusi iPad Pro M4 ja nanopinnoite

Miten iPAD PRO uudistui?

Isoin näkyvin muutos edelliseen on näyttö. Mainostettu mattapintainen näyttö tuli, mutta tässä piilee jippo: ei-kiiltävä nano-näyttö oli valittavissa vain 1T-hirmujytkyversioon. Valitsin sen, koska aiemmissa uuden polven iPadeissä näytön kova kiilto on ollut osin haittaava tekijä. Terainen tallennustila on hieman liioiteltua omassa käytössäni, mutta näytön matta tuntuu… mattaiselta. Hyvä. Mukana tuli myös kiillotusliina, mutta ei enää laturia, pelkkä johto vain.

Onko uusi iPAD PRO ohut?

Apple mainosti laitteen olevan ohut, mutta 11-tuumainen ei juuri eroa edellisestä. Ilmeisesti 13-tuumainen on se ohuenohut, ”the thinnest Apple device ever”, jota julkistustilaisuudessakin mainostivat. Olen itse tottunut toimimaan pienemmän iPadin kanssa, joten en tälläkään kertaa halunnut isompaa laitetta. (Ja kyllä: olen semmoistakin testaillut, mutta en tykästynyt, joten myin pois.)

Uusi 11-tuumainen on siis mittasuhteiltaan lähes edellisen kaltainen, varsinkin suokuoren kanssa.

Laitteen paino?

Suojakuori vaikuttaa myös painoon. Uusi iPad Pro M4 on ilman suojakuorta hitusen keveämpi kuin aiempi laitteeni (3. sukupolven11-tuumainen iPad Pro), tämä uusi painaa luomuna 449 g. Uusi smart folio -suoja on kuitenkin harmi kyllä edellistä painavampi ja yhteispainossa uusi iPad on vanhaa vekotintani muutaman gramman painavampi. Käytännön merkitys näkyy omassa työssäni livekuvitustilanteissa: jos istun seminaarisalissa epäergonomisesti ja ilman pöytää, on livekuvituspäivän aikana iPadiä pitelevä vasen käsi kovilla.

Apple Pencil Pro

Uusi Apple Pencil Pro on mitoiltaan aiemman 2. sukupolven kynän kaltainen, painoa on 1 g enemmän. Siihen grammaan on saatu mahdutettua uusi puristustoiminto sekä näkyvyys Etsi-toiminnossa. Nyt siis myös Apple Pencilin viimeinen sijainti näkyy kartalla. Puristustoimintoa yritin kokeilla, mutta ainakaan käyttämäni Adobe Fresco ei sitä vielä tukenut. Frescossahan työkaluvaihto esim. kynän ja pyyhekumin välillä toimii kynän vartta kevyesti ”täppäämällä” ja tämä toiminto oli edelleen käytössä.

M4-siru. Se on nopea.

Uusi Ipad Pro M4 on nopea. Swiuh! Käyttöönotossa sen jo huomasi, kun ei tarvinnut odotella asioiden latautumista ja tapahtumista juuri yhtään. (Humanistin asteikko: ei yhtään, juuri yhtään, jonkin verran, liian paljon.) Tämmöinen vekotin päihittää monet mopoläppärit nopeudessaan. Smart keyboard -näppäimistökuoren kanssa käyttökokemuskin lienee läppäritasoa – tosin pienemmältä näytöltä tämän pikkuvehkeen kanssa. En kuitenkaan itse ostanut tähän rytäkkään näppäimistöä. Aiemman vekottimen kanssa näppiksen käyttö on jäänyt sen verran vähälle, että en nähnyt panostustarvetta tässä kohtaa. Vanha näppikseni ei muuten toimi tämän vekottimen kanssa, kuten ei 2. sukupolven Apple Pencilkään. Semmoinenkin muutos aiempaan on, että fyysistä sim-korttia ei tarvita, vaan cellular-versio toimii e-simillä. Ainakin Elisalla e-simin aktivointi oli helppoa ja nopeaa.

Eli joo: panostushan tämmöisen laitteen hankinta on, mutta iPad Pro ja Apple Pencil ovat tärkeimmät työvälineeni. Jos en olisi ostanut ensimmäisen sukupolven iPadiä vuonna 2010, en olisi kuvittaja.

iPad Pro M4 -ominaisuudet tiivistetysti

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun