Perjantai, 11.6.2021

Kaikki hyöty irti etälivekuvittamisesta

Alkutilanne: etätapahtumaan on tilattu kuvallinen kiteytys ja nyt pohditaan, miten visualisointia näytetään osallistujille. Miten siis saada kaikki ilo ja hyöty irti etälivekuvittajan työstä?

Ennen tapahtumaa

Ennen tapahtumaa livekuvittajalta voi kysyä ennakkokuvitusta, jota voisi hyödyntää tapahtuman markkinoinnissa. Kuva virittelee tunnelmaan ja tuo kepeyttä viestintään.

Ennen tapahtumaa käydään tietenkin läpi myös tekniset seikat (alusta, yhteydet, ääni ja puhe) sekä se, missä vaiheessa livekuvitusta ylipäätään näytetään verkkotapahtuman osallistujille. Itse annan asiakkaille ennen tilaisuutta erillisen ohjeistuspumaskan, jonka voi välittää eteenpäin tekniikasta vastaavalle. Samaisessa nivaskassa on myös vinkkejä kuvituksen hyödyntämiseen tapahtuman aikana.

Joskus on tarve lyhyelle esittelytekstille tai tekijän valokuvalle. Aina ovat järjestyneet nekin.

Tapahtuman aikana

Livekuvittajan läsnäolosta linjoilla kannattaa kertoa osallistujille. Jos kaikki osallistujat ovat Zoomissa, Teamsissä tai Google Meetissä, kerrotaan tapahtuman alussa, miten kukin osallistuja pystyy itsenäisesti seurata livekuvitusta. Tätä varten minulla on tietenkin ohjekuva, jotta ohjeistaminen helpottuu.

Mikäli tapahtuma on yksisuuntainen striimilähetys, kannattaa livekuvittaja tietenkin myös esitellä alussa ja kertoa, että tapahtuman kuluessa kuvitusta seurataan aika ajoin. Kannattaa myös vinkata yleisölle, mistä kuvat löytyvät tapahtuman jälkeen.

Livekuvittaja ja puhuja yhtä aikaa näkyvissä – onnistuuko se?

Jos kaikki osallistujat ovat Zoomissa, Teamsissä tai Google Meetissä, onnistuu helposti näyttää livekuvittajan työtä samaan aikaan puhujan ja/tai puhujan esityksen aikana. Korvaan nimittäin oman webcamini kuvan iPadini ruudulla, jolloin osallistujat voivat halutessaan kiinnittää PIN-toiminnolla kuvaruutuni välillä isommaksi, jos haluavat seurata etenevää kuvitusta. Tekniikka voi myös välillä korostaa highlight-toiminnolla lähettämääni kuvaa koko yleisölle.

Jos taas kyse on striimilähetyksestä, täytyy vähän kikkailla – ja vastuu iPadin kuvaruudun näkymisestä yleisölle saakka on tietenkin tekniikan tyypeillä. Tämmöisissä lähetyksissä on usein hyödynnetty kuva kuvassa -tekniikkaa, jolloin livekuvitusta on näytetty puhujan pikkukuvan vieressä aika ajoin esityksen aikana. Livekuvituskuva saattaa kyllä tällöin jäädä vähän pieneksi ja yksityiskohdat piiloon. Tällöin kannattaa välillä läväyttää livekuvituskuva ihan koko ruudulle – ja tehdä näin esim. taukojen ajaksi ja viimeistään tapahtuman lopuksi.

Lähikuvaa tapahtuman lopuksi

Kun puheet on pidetty ja wörkshopit wörkätty, tehdään usein niin, että näytän tekemiäni kuvituksia hieman tarkemmin ja juoksutan osallistujat sanallisesti kuvien läpi. Tällöin pystyn zoomailla kuvien yksityiskohtiin ja avata ajatuksiani kuvituksiin liittyen. Aikaa tähän kuluu n. 5 minuuttia. Ja ai niin: homma hoituu suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Tapahtuman jälkeen kuvia voi hyödyntää monella tapaa. Tapahtumajärjestäjät jakavat kuvituksia usein tietenkin somessa, jolloin tapahtuma saa markkinointisisältöä. Ja kun some-postauksiin tägätään myös puhujat, jaot lisääntyvät entisestään.

Joskus kuvista kannattaa somekäyttöä varten irrottaa jokin yksityiskohta, joka toimii paremmin viestivirrassa.

Kuvia hyödynnetään myös tapahtuman jälkeisissä uutiskirjeissä, kiitosviesteissä tai ihan painettuina tuotteina (kortit, julisteet mukit yms.), jos halutaan lähettää osallistujille jotain ekstraa.

Livekuvitus osana kokonaisuutta

Joskus valitettavasti käy niin, että livekuvittaja on tilattu tapahtumaan jonkin yksittäisen, lennokkaan ja usein myöhäisen idean pohjalta, eikä ole mietitty, miten livekuvitus nivoutuu koko ohjelmaan. Voi olla, että juontajille ei ole muistettu mainita livekuvittajan läsnäoloa tapahtumassa (niinkin käy) tai että koko konsepti on vieras järjestävälle taholle eikä tekniikkakaan ole sinut livekuvittajan työn kanssa. Tällöin voi käydä niin, että livekuvitus jää osallistujilta huomaamatta tai he saattavat muuten ihmetellä, mistä on kyse, jos yhtäkkiä ruutuun lävähtää piirrettyä kuvaa. Tällöin minusta livekuvittajana tuntuu siltä, että asiakas ei saa rahalleen vastinetta ja asiakkaan yleisö jää vaille vau-kokemusta.

Autan ilman muuta tämmöisissä tapauksissa ja kerron kokemuksistani: mikä toimii, mikä ei ja miten voisimme yhdessä viedä tapahtumaa eteenpäin. Livekuvituksen tärkein anti on kiteyttää ja elävöittää teemoja, tuoda konkretiaa ja näkökulmia näkyviin, sekä auttaa muistamaan tapahtumien sisältöjä jälkeenpäinkin. Tekniikka ja valitut työtavat mahdollistavat tämän ja parhaassa tapauksessa nostavat livekuvittajan työn huipputasolle.

Kirjoitteli

Linda Saukko-Rauta
Livekuvittaja ja yrittäjä
vuodesta 2010 lähtien

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun