Sunnuntai, 1.10.2017

Miltä puhujasta tuntuu tulla livekuvitetuksi?

Tapaan työssäni ziljoonittain ammattipuhujia. Tiedättehän ne Speakersforumin listoilta hellästi käsin poimitut matkalaukkupuhujat, jotka tulevat, vetävät yritysväelle tai seminaariyleisölle show’nsa ja pakkaavat karavaaninsa jälleen? Juuri heidän esityksiään livekuvitan usein. Esityksen loputtua tyrkkään iPadini heidän eteensä, että katso tuosta ja kun he näkevät sanansa kuvina, heidän silmänsä kirkastuvat ja mielensä keventyvät..!

Petri ja Pata

Ja puhujat tuntuvat tykkäävän:

“Ammattipuhujalle onnistuminen mitataan siinä hetkessä, kun esityksen jälkeen sanotaan kiitos. Ovatko aplodit vaikuttuneet ja näkyykö yleisön silmistä, että jotain on liikahtanut ja uusi ajatus syntynyt? Mutta mitä jäi mieleen, muistavatko he tärkeimmät osat, mitä esityksestä siirtyy yleisön ajatteluun ja toimintaan jatkossa?

Puhujalle Lindan läsnäolo tuo turvaa siitä, että jälki jää. Linda osaa poimia esityksestä oleelliset seikat terävästi ja hyvällä huumorilla, saumattomasti tukien sitä mitä puhuja yrittää saada yleisön ymmärtämään. Tärkeää kuvittajalle on laaja-alainen osaaminen ja ymmärrys – sivistys, jotta todella tietää ja ymmärtää mistä puhutaan ja mitä piirtää. Omasta jäljestään huolelliselle puhujalle Linda on takuu laadusta. ”

Petri Rajaniemi, Ponder Nobs Oy

Vau, kiitti Petri. Petri hieman innostui kehumaan, mutta sallittakoon se, vaikka vähän punastuttaakin, sillä lailla kainon sivistyneesti. Vaan mitä sanoo toinen puhuja?

”Linda on kuvittanut luentoani vajaa kymmenen kertaa eri asiakastilaisuuksissa. Lindan kuvat ovat tuoneet lisäarvoa luentooni, koska uskon että asiat jää paremmin elämään kuuntelijoiden muistiin kuvana kuin tekstinä. Kuvissa on niin paljon katsottavaa, mietittävää ja huumoria, että ne eroaa totaalisesti tavallisista muistiinpanoista ja sen kautta toimii kuin junan vessa.”

Löytöretkeilijä Pata Degerman / Vuoden Puhuja 2006

Kiitti, Pata. Junan vessa on aina hyvä vertauskuva. :D Ne, jotka Patan esityksen ovat kuulleet, tietävät, miten Etelä-Mantereella hoidetaan vessahommat. (Vastaus: sinne ei jätetä mitään ja keltaiset kalikat viedään ELY-keskukseen. Vaimitensenytoli.)

Myös Twitter vastasi

Huumoria eivät maininneet ne puhujat, joilta kysyin asiaa Twitterissä. Sen sijaan tietokirjailija, Retoriikan kesäkoulun vararehtori Katleena Kuortesuo tarttui jäsentelyvinkkeliin:

Jäsentelyn lisäksi Katleena mainitsi myös kytkökset, joiden paljastuminen on höydyllistä puhujalle. Social Selling -saarnaajan Sani Leinon mielestä kuvitukset auttavat puhujaa jopa kehittymään:

Twiitissään Sani viittasi Antti Kiukakseen, joka myös kommentoi livekuvitetuksi tulemista:

Siliä Oy:n Johanna Hytönen kokee livekuvitetuksi tulemisen Sanin tapaan myös opettavaisena:

Kysyin asiaa Twitterissä myös Alf Rehniltä, joka kokee livekuvitetuksi kohteeksi joutumisen välillä haasteena – etenkin, jos syntyvää kuvaa näytetään reaaliaikaisesti puhujan esityksen aikana.

Parhaat kokemukset häneltä olivat semmoisista tilanteista, jossa kuva näytettiin kokonaisuudessaan vasta puhujan esityksen jälkeen.

Yleisesti ottaen puhujat siis arvostavat livekuvitusta ja kokevat sen jopa lisäävän esityksen arvoa. Ajattelisin, että parhaimmillaan reaaliaikainen livekuvitus käy vuoropuhelua yleisön ja puhujan kanssa. Joskus kuvitus pehmentää sanomaa, joskus se konkretisoi. Aika usein se keventää ja tuo huumoria hetkeen.

Jos syntyvää kuvitusta näytetään reaaliaikaisesti tykin välityksellä yleisölle, saattaa kuvitus aluksi viedä huomiota hetkeksi puhujalta. Toisaalta piirtäjänä yritän kunnioittaa hyvää puhujaa ja annan tälle tilaa välittää viestinsä. Hyvä puhuja osaa myös ottaa tilansa. Ja on tietenkin tärkeää, että kuvittaja onnistuu poimimaan puheen syvyyksistä ne oikeasti tärkeät asiat eikä vain tartu helposti visualisoitaviin täkyihin, kuten Alf Rehnkin totesi.

Laitetaanpa loppuun vielä twitaatti F-Securen Mikko Hyppöseltä:

Kiitos itsellenne puhujat! Nähdään kentällä!

P.S. Olen minä joskus asiaa kysynyt myös Ameriikan-puhujilta – siis niiltä tähtipuhujilta, joita olen päässyt kuvittamaan ja joille olen päässyt työtäni näyttämään. Ovat kommentoineet jotain sen tapaista, että “Awesome!” tai että “Oh, you’re really good at this.” tai “We’ve got to get you to America!” Koska olen kompetentti viestijä, ymmärrän, että nämä ovat olleet semmoisia nättejä kohteliaisuuksia, enkä ole vielä pakannut laukkujani. Vielä.

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun