Keskiviikko, 30.1.2019

Redanredan.fi-sivuston talvituunaus

Internetin ihmevarastoista löytyi aivan ensimmäisten nettisivujeni etusivu! Kääk!

Olen intomielinen nettisivutuunaaja, kummallinen humanisti siltä osin siis. Aloitin sivujen tekemisen 1990-luvun lopulla, kun koti-insinöörini näytti minulle, miten editori toimii. HTML:ää en osannut muutamaa hyödyllistä tagia enempää, mutta ylläpidin kuitenkin omia sivujani yliopiston palvelimella koko opiskeluajan. Ensin käytin Microsoft FrontPagea, sitten Adobe Dreamweaveriä.

Ope koodaa

HTML:n kanssa puljasin enemmän sitten opettajavuosinani, jolloin fiksailin verkko-opetustyötilojani välillä koodin puolella sen, minkä oppimisalustat sallivat. Kun suoritin työn ohessa Webbredaktör-opintopaketin etäopiskellen ruotsalaiseen yliopistoon v. 2011, oli yhden kurssin sisältö HTML:n ja CSS:n vääntämistä. Tykkäsin taas!

Käytännössä tuo opintopaketti sai minut innostumaan omien nettisivujen tekemisestä WordPressillä. WordPress oli entuudestaan tuttu, sillä olinhan avannut sarjakuvablogini pilvi-Wordpress.comiin v. 2009 ja siitä lähtien kikkaillut teemojen kanssa.

WordPress haltuun

Kotisivuille oli todellinen tarve, sillä olin v. 2010 perustanut oman toiminimen ja tuolloin vuoden 2011 lopulla toiminta oli kasvanut yhtäkkiä niin, että piti olla jokin oma pesä bittiavaruudessa. Siispä toimeen ja Redanredan.fi pystyyn!

Ostin kotisivutilaa ja tein ensimmäiset omat Redanredan-sivut erästä WordPressin valmista teemaa muokaten. Koska osasin jonkin verran CSS:ää, homma kävi verraten helposti. Jos koodit kävivät liian monimutkaisiksi, roikuin apupalstoilla ja bongailin hyödyllisiä koodinpätkiä, joilla tuunasin sivustoani fiksummaksi. Sivut olivat oikein käyttökelpoiset siihen hetkeen ja tilanteeseen. Pääasia, että tekstit olivat itseni näköiset.

Digitoimisto Dude apuun

Vuosien myötä tuli tarve saada sivuille enemmän visuaalista sisältöä – jo ihan toimialakin huomioon ottaen. Niinpä otin 2016 vuoden syksyllä yhteyttä digitoimisto Dudeen, WordPress-taitureihin. Totesimme yhdessä, että vanhat purkkaviritykseni oli syytä lakaista kokonaan huishittoon uusien sivujen tieltä. Dudekset sorvasivat Redanredanille uudet sivut, joiden tärkeimmät muutokset edellisen sivuston layouttiin verrattuna olivat näppärästi päivitettävä galleriatila tekeleilleni sekä kieliversiot. Tekstit seurasivat vanhasta sivustosta ja kiireessä niihin tuli vain vähän muutoksia.

Sivut ovat olleet käytössä tosi hyvät. Usean kerran on käynyt niin, että tuleva asiakas on ottanut yhteyttä ja kehunut ensimmäisenä kotisivujani. Oho, ihan spontaanisti…!

Nu ska vi uppdatera!

Nyt pari vuotta myöhemmin sivuja piti vähän päivittää jälleen. Työn alla on ollut etenkin yksittäisistä palveluista kertovien sivujen rakenteen tuunaus sekä yleinen visuaalinen ilme. Halusin uudistaa palveluvalikoiman kuvastoa, joten Emmi-by-Emmi otti uusia kuvia ja minä piirtelin niiden päälle. Vänkää! Olen myös tehnyt ja teettänyt fontteja omasta käsialastani sekä miettinyt, miten parhaiten kertoisin palveluistani. Parissa vuodessa livekuvituksesta on tullut palvelu, jota osataan harkita osaksi tapahtumaa. Mielestäni olisi nyt tärkeää kyetä neuvomaan asiakkaita, miten digitaalisesta livekuvituksesta saisi eniten irti hyötyä.

Piirrosvideoitten osalta oli tarve päivittää tietoa tilausprosessista. Kun asiakas on tilaamassa piirrosvideoita, hän on usein ensi kertaa asian äärellä. Yleisin kysymys taitaa olla, mistä prosessi alkaa ja mitä asiakkaalta vaaditaan.

Lisäksi kirjailin tekstiä strategioitten visualisoimisesta. Se kun tuntuu olevan palvelu, jolle yrityksillä on kovasti tarvetta.

Ja nyt sivut ovat valmiit tällä erää. Joitain fiksailuja vielä teen konehuoneen puolella, mutta homma on kokonaisuudessaan hyvällä tolalla. Iso, iso kiitos siis dudeksille ja valokuvaaja-Emmille taas tästä rupeamasta – ja erityiskiitos Rollelle venymisestä tammikuun syövereissä.

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun