Kävin tänä aamuna kuuntelemassa EK:n järjestämää vaalipaneelia täällä Jyväskylässä. Tänään paikalle oli koottu viiden puolueen edustajat, joita sanomalehti Keskisuomalaisen varapäätoimittaja Inkeri Pasanen tenttasi onnistuneesti. Paneelista teki toimivan hyvät, etukäteen valmistellut kysymykset, lisää tietoa tuovat pohjustavat esitykset sekä napakka aikaraami. Osallistujat kommentoivat sovussa: kaikki tuntuivat olevan yhdessä Keski-Suomen asialla. Kärjistyksiä ei liiemmin noussut ja sykettä nostavia yleisökysymyksiäkään ei kuultu – paitsi ehkä silloin, kun itse kysyin ehdokkailta ruotsiksi kysymyksen ja odotin myös vastauksia ruotsiksi. Näin siis tänään, mutta miten paneelikeskusteluissa muuten?
Paneelikeskustelu tuo sähköä suomalaiseen tapahtumaan… Vai tuoko?
Olen livekuvittajan urallani ollut kuulemassa kymmeniä, kymmeniä paneelikeskusteluja. Muutama on jäänyt mieleen hyvänä ja viihdyttävänä paneelina, mutta toisista on vähän ristiriitaisia – haukotus – muistoja.
Huonoimmillaan paneelikeskustelu on lattea läpijuoksutus valmiiksi muotoiltuja,varmoja ja tylsiä kysymyksiä ja vielä latteampia kommentointeja yksi toisensa jälkeen. Kehnossa paneelikeskustelussa yksi puhujista vie kaiken äänitilan, toinen mainostaa omaa tulevaa kirjaansa (tai jotain muuta aikaansaannostaan), kolmas tuijottelee mykkänä hiljaisuuteen ja neljäs puhuu seinille tai ehkä korkeintaan juontajalle. Aihe ja siitä tehdyt nostot eivät kiinnosta edes puhujia saati sitten yleisöäkään. Yleisö surffaa omiansa kännyköillä eikä kenelläkään ole mahdollisuutta tai halua kommentointiin. Tai sitten se on yhtä päällepuhuntaa, -huutoa ja tahallisen kärjekkäitä kommentteja, joilla halutaan nolata toinen puhuja.
Hyvä paneelikeskustelu
Parhaimmillaan paneelikeskustelu on napakasti vedetty ja rento, mutta silti asiaan syvälle pureutuva keskustelu, jossa yleisöllä on mahdollisuus vaikuttaa ja ilmaista mielipiteensä myös keskustelun aikana esimerkiksi erilaisin osallistavien menetelmien avulla. Juontajalla on kyky reagoida vastauksiin ja heittää kiperiä vasta- ja lisäkysymyksiä. Paneelikeskustelussa saa nopsasti monta eri mielipidettä päivänvaloon. Sanoisin myös, että hyvässä paneelikeskustelussa voi olla myös livekuvittaja. Keskustelijoiden taustalle piirtyvä reaaliaikainen iso kuva tuo piilevätkin asiat näkyviin ja saattaa saada puhujat kilvoittelemaan siitä, että saavat omat sanansa kuvaan näkyviin. Jos paneelikeskustelussa on suvantovaihe, pystyy taitava livekuvittaja viihdyttämään yleisöä piirroksillaan. Yleisesti ottaen viestien perillemeno tehostuu reaaliaikaisen livekuvituksen avulla.
Miten järjestetään hyvä paneelikeskustelu?
SuomiAreena on Suomen paneelikeskustihentymä hetken verran kerran kesässä. Olen useana vuonna ollut livekuvittamassa SuomiAreenassa nimenomaan paneelikeskusteluja. Näin maaliskuussa eri toimijat selvästikin suunnittelevat parhaillaan SuomiAreena-tuokioitansa: joillakin on käytössä lava koko päivän, toiset tuottavat tapahtumaan oman, lyhyen keskustelusettinsä. Eri kansalaistoimijoiden, yritysten ja vaikuttajatahojen neuvotteluhuoneissa suunnitellaan juuri nyt säveliä, joiden tahtiin paneelikeskusteluja marssitetaan SuomiAreenan lavoille. Tässä muutama täsmävinkki hyvän paneelikeskustelun rakentamiseksi:
- Valitse ajatuksia herättävä ja tarpeeksi laaja aihe ja sorvaa sille houkutteleva ja hauska otsikko
- Valitse juontajaksi osaava ja kokonaisuuksia napakasti tiivistävä henkilö, joka pystyy liikkua myös muistiinpanojensa ulkopuolisessa maastossa. Juontaja saa mielellään olla hauska, mutta hänen tulee myös muistaa, että hän ei ole show’n päätähti.
- Juontajan rooliin kuuluu myös hyvä ennakkovalmistelu: olen joskus kysynyt onnistuneen paneelin jälkeen, miten juontaja valmistautui ja poikkeuksetta silloin juontaja on ollut etukäteen yhteydessä puhujiin, jotta on päässyt aiheessa syvemmälle. Kysymyksiä voi myös palastella teemoihin, jolloin keskustelu saa rakennetta.
- Valitse paneeliin sopiva kattaus asiantuntevia ja reagoimaan kykeneviä puhujia.
- Huolehdi, että keskustelussa on mukana moninaisuutta: jos kaikki puhujat ovat vaikkapa tutkijoita, opettajia tai poliitikkoja, kaikki puhuvat samaa kieltä eikä synny särmiä, joihin yleisö voisi tarttua. Yksi tutkija, yksi yleistietäjä, yksi aiheeseen intohimoisesti suhtautuva, yksi vastustaja, yksi musta hevonen…
- Moninaisuudesta on kyse myös all male panel -osallistujakaartin välttämisestä. Näe vaivaa, että löydät muitakin asiantuntijoita kuin Mikon tai Jarin. Ja mieti, onko aiheesi semmoinen, että se vaatisi myös nuorison ääntä kuuluville?
- Pestaa livekuvittaja.
- Infoa tekniikkaa ajoissa livekuvittajasta ja huolehdi, että livekuvittajan työskentely näkyy yleisölle.
- Lavasta paneelikattaus: tuo lavalle jännät tuolit, lamppu pöydälle, viherkasveja, kankaita tai jotain, mikä liittyy aiheeseen. Mieleen on jäänyt esimerkiksi urheiluun liittyvä paneelikeskustelu, jossa istuimina oli olympiastadionin vanhoista penkeistä tehdyt jakkarat. Rekvisiitta virittää tunnelmaan ja innostaa.
- Jos paneelikeskustelu on pitkä, aktivoi myös yleisöä sen aikana. Aktivointi voi yksinkertaisimmillaan olla etukäteen katsomoon jaetut kaksipuoleiset äänestyslaput: kärjistävät kyllä-/ei-kysymykset liikauttavat aivoja edes hieman. Jos tekniikka toimii, voi miettiä myös aktivoimista viestiseinän tai muun sähköisen äänestysjärjestelmän avulla.
- Varaudu häiriöihin: jos yleisön joukkoon tunkeutuu yhden asian aktivisteja täyttämään yleisökysymysosion omilla tarpeillaan, tulee juontajalla olla kyky puuttua napakasti tämmöiseen.
Livekuvittajan kesä
Tulevan kesän SuomiAreenaa koskien on jo tullut joitain tiedusteluja. Pori ja SuomiAreena on minulle vähän semmoinen kesäspesiaali: mökkeilemme perheen kanssa siinä Porin kupeessa ja olen mielelläni sieltä käsin käynyt livekuvittamassa keskustelutuokioita ja esityksiä eläväisessä kesätapahtumassa. Näin ollen olen jo valmiiksi siinä lähellä kimpsut ja kampsut valmiina ja aivot sopivasti lomailun lempeyttämänä.
Jos kiinnostaa pestata livekuvittaja juuri teidän SuomiAreena-keskustelusettiin, ottaos yhteyttä ja kysy kesähinnat ja -meiningit. Halapaa ja hyvää on. Notta.
Kirjoitteli
Linda Saukko-Rauta
Livekuvittaja ja yrittäjä, Redanredan Oy