Perjantai, 10.3.2023

Suomalaisuuden selkärankaa livekuvittamassa

Taas kävi niin: kysyttiin mukaan ja sanoin joo! 

Kolmena keskiviikkoiltana olin mukana etsimässä YLE TV 1:ellä suomalaisuuden selkärangan niveliä. Forssalaisella huoltoasemalla oli aimo joukko keskustelijoita, ihmisiä, kansalaisia, jotka järjestivät nikamia ojoon suorassa lähetyksessä kolmen teeman tiimoilta. Turvallisuus, sivistys ja vauraus -nikamat laitettiin järjestykseen ja minun tehtäväni oli seurata 1,5 h mittaisia keskusteluita ja piirtää ydinasiat kuviksi.

Paneelikeskustelun livekuvittaminen

Kun livekuvitan paneelikeskusteluita, olen tarkkana aina siinä kohtaa, kun joku keskustelijoista avaa suunsa. Yleensä nimittäin ensimmäisenä sanotaan se tärkein asia, loppuosa puheesta sitten tukee tai muuten perustelee tätä pääviestiä. Keskustelija on hyvin ennättänyt miettiä oman kantansa toisten puheen aikana ja kun hän sitten sen tuo ilmi, täytyy se napata talteen.

Paneeleissa saan livekuvittajana olla tarkkana, jos mukana on dominoivia puhujia. Silloin mietin huolella, kenen ääniä nostan näkyville ja yritän varmistaa, että kaikki kirjattava sisältö ei tule äänekkäimmästä suusta.

Livekuvitus auttaa ja yhdistää

Livekuvitus auttaa panelisteja: kun kuvitus etenee, se konkretisoi keskustelua ja näyttää puhujille, mihin suuntaan ollaan yhdessä etenemässä. Livekuvitus myös paljastaa, jääkö jotain sanomatta. Paneelin vetäjä voikin kysyä hyvän kysymyksen: ”Mitä lisäisitte kuvaan? Mitä sieltä puuttuu?” Tosin jos kuva on kovin runsas, ei loppuvaiheessa enää kovin paljoa voi sisältöä lisätä.

Livekuvitus antaa sisällöille voimaa. Kun panelistien kesken syntyy yhteisiä, pienen hetken “sisäpiirin” vitsejä, ne saavat enemmän voimaa, kun teen ne kuviksi. Turvallisuuden puolukat -termi esimerkiksi esiintyi keskusteluissa ja kun se piirtyi kuviin, siitä tuli yhteinen, isompi juttu, jonka saattoi kuvitella symboloivan koko keskustelua.

Paneelikeskusteluissa aiheet saavat usein kyytiä niin, että liikutaan laidasta laitaan ja reunalta toiselle. Livekuvittajan tehtävä on löytää yhteinen punainen lanka, keriä sitä tarvittaessa rullaksi ja toisaalta myös yhdistää moninaiset sisällöt kokonaisuudeksi.

Näkyvyyttä, näkyvyyttä!

Tämmöinen tv-projekti tähän helmi-maaliskuulle oli mieluisa ja sopi hyvin aikatauluihin! Tykkään säpinästä ja sopeudun mielestäni ihan mallikkaasti kenttäolosuhteisiin. Ohjelman tekijätiimi tsemppasi ja puffasi omaa työtäni myös kivasti ja YLE tekikin jutun työstäni YLEn nettisivuille. Ohjelman kolme jaksoa ovat nähtävillä YLE Areenassa.

Tässä kolmen illan livekuvitukset, aiheina siis turvallisuus, sivistys ja vauraus.

– Kiitokset! sanoo livekuvittaja
Linda, Redanredan Oy

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun