Perjantai, 21.9.2018

Entinen kieltenopettaja livekuvitti kieliaiheista seminaaria

Linda Saukko-Rauta
Kuvat: L. Saukko-Rauta

Pe 21.9.2018

Uutisagentuuri Redanredan

– –

Tänään perjantaina Helsingissä nähtiin, kun entinen kieltenopettaja Linda Saukko-Rauta livekuvitti kieliaiheista seminaaria. Helsingin yliopistolla järjestetty spektaakkeli oli houkutellut paikalle kieltenopettajia, luokanopettajia ja varhaiskasvattajia pääasiassa Etelä-Suomesta. Seminaarin teema, kieltenopetuksen varhentaminen, on ajankohtainen aihe juuri nyt, kun opetus- ja kulttuuriministeriö tänään tiedotti ensimmäisen vieraan kielen eli A1-kielen opiskelun alkavan tulevaisuudessa jo viimeistään peruskoulun ensimmäisen vuoden keväällä. Muutos koskee kaikkia ensi vuonna koulunsa aloittavia ekaluokkalaisia.

Yleisö odotti Saukko-Raudalta helppoa ja sujuvaa livekuvittamista, mutta ainakin osa yleisöstä huomasi aivojumityyppistä tuskailua, kun kieltenopettajataustainen livekuvittaja yritti sovitella kaikkea kuulemaansa kuvaksi. Yleinen oletus on, että kieliaiheitten livekuvittaminen on helppoa entiselle kieltenopettajalle.

Mutkatonta, mutta runsasta

Livekuvittaja Saukko-Rauta selventää, että päivän piirteleminen kuviksi oli pääasiassa mutkatonta ja mukavaa: ”Oli ihan kivaa. Piirroksiin oli hauska piilotella semmoisia koukkuja, joita vain kieli-ihmiset hoksaavat: onko se ostoskärry vai vokaalikaavio?”

Vaikeuksiakin Saukko-Raudalla oli: ”Hankalaa oli päättää, mikä oli tärkeä asia, mikä oli olennaista esityksessä, sillä KAIKKI asiat olivat mielestäni tärkeitä!” Niinpä yleisö saikin nähdä runsaita kuvituksia. Tilannetta tasapainotti, että kuvitusten syntyä näytettiin reaaliaikaisesti osallistujille. Reaaliaikainen livekuvitus parantaa muistijälkeä ja osallistujan on helpompi selittää jälkikäteen, mistä kuvituksessa ja sitä kautta puheenvuorossa oli kyse.

Päivän tuotokset Saukko-Rauta teki Ipad Prolla, Adobe Illustrator Draw -sovelluksella ja Apple-kynällä. ”Tekniikka ainakin toimi, vaikka muuten meinasikin tulla hiki piirrellessä”, Saukko-Rauta lisää ja kiiruhtaa junalle.

(Ha-haa, leikittelen kielellä, just because I can!) 

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun