Keskiviikko, 27.5.2020

Kokemuksia etälivekuvittamisesta

Olen parin viikon sisään tehnyt erilaisia etälivekuvitusrupeamia. Tässä muutama erityyppinen tapahtuma, joissa livekuvitus on toiminut hyvin:

 • Webinaarin livekuvittaminen
  Webinaari pidettiin Google Meetin välityksellä. Heijastin Meet-huoneeseen oman webcamini sijasta reaaliaikaista kuvaa iPadiltäni. Osallistujat pystyivät ”pinnaamaan” eli kiinnittämään kuvan niin, että pystyivät seurata halutessaan livekuvittamista vaikka koko ajan isolta näytöltä. Kun kuvitusta haluttiin näyttää koko porukalle, avasin mikrofonin ja kerroin kuvasta muutamalla sanalla. Näin isolle ruudulle aktivoitui tekemäni kuvitus. Tekniikka (ManyCam, Chrome, AirServer ja Google Meet) toimi hyvin ja palaute osallistujilta oli superhyvää.
 • Virtuaaliseminaarin livekuvittaminen
  Asiakas piti pääkaupunkiseudulta käsin virtuaaliseminaarin ja lähetykseen haluttiin ottaa sopivin väliajoin mukaan myös kuvituskuvaa. Alussa haluttiin esittelyjen aikana näyttää myös näyttää livekuvittajaa. Ratkaisu: heijastin omaa iPad-kuvaani reaaliaikaisesti yksityiseen Zoom-huoneeseen. Pystyin seurata lähetystä suoraan Zoomista käsin ja samalla pystyttiin näyttää itse piirtäjääkin. Espoon-päässä esitystekniikasta vastaavat hoitivat loput eli poimivat Zoom-lähetyksen mukaan päälähetykseen sopivin ajoin. Tekniikka toimi ja asiakaskin oli tyytyväinen. Tässä käytin tekniikan osalta AirServeriä ja Zoomia.
 • Kuvituksen työstäminen yhdessä
  Asiakkaan tarve oli saada kuvituskuva tietystä aiheesta nopsalla aikataululla. Hän lähetti ennakkoon materiaalia ja piirtelin suuren osan kuvitusta valmiiksi jo ennakkoon. Yhteisessä Teams-palaverissa heijastin kuvaa isolle näytölle ja täydensimme keskustellen kuvituksen loppuun reaaliaikaisesti. Nopeaa ja tehokasta. Koko kuvankin olisi voinut piirtää reaaliaikaisesti, mutta ennakkobriiffi nopeutti prosessia. Teams ja iPad sopivat hyvin yhteen mobiilisovelluksen avulla, mutta tässä käytin taas AirServeriä ja läppäriä.
 • Ison online-tapahtuman livekuvitus siten, että myös omaa työtäni striimattiin
  Tämän viikon huipennus oli Nordic Business Forumin online-tapahtuman livekuvittaminen. Kyse oli etä-läsnä-hybridistä, sillä olin paikan päällä NBForumin toimistolla, jossa iPadini kytkettiin mukaan livestriimiin. Homma olisi onnistunut kotoakin käsin, mutta toteutuksessa haluttiin, että katsoja pystyy seurata sekä esitysten ääntä että minun piirtämistäni reaaliaikaisesti, joten päädyttiin siihen, että piuhat vedettiin Nordic Business Forumin toimistolle. Tekniikka hoiti taas kaiken hienosti valmiiksi, joten minun kontolleni jäi vain törkätä piuhan pää iPadiin. Yksityiskohtia viilattiin: tein mm. taustaplanssin, jota hyödynnettiin iPadin kuvasuhteen justeeraamisessa lähetykseen. Väliaikakuva puolestaan kertoi katsojillekin, että piirtäjällä on tauko.

Kun etälivekuvitan, katsojat pääsevät näkemään hyvinkin tarkasti piirrosprosessiani. Työkaluvaihdot, zoomailut, layerit ja jipot näkyvät yleisölle, mutta minulle tihkuneen palautteen mukaan se on kiehtovaa: on mukava seurata käsityön etenemistä ja luulen, että katsojalle tulee ikään kuin tunne, että hän on osa prosessia.

Tunnetuksi tekeminen jatkuu

Vaikka olen livekuvittanut tapahtumia kohta 10 vuotta, on työtapa vielä suurelle osalle seminaarikävijöitä vieras. Jonkin verran olen varmaankin omalta osaltani onnistunut tehdä livekuvitusta tunnetuksi, mutta vielä meillä livekuvittajilla on yhteisenä rintamana tekemistä alan tunnettuuden kanssa. Vaan entäs etälivekuvitus? Nyt se on uusi ja tuntematon työtapa suurelle yleisölle, mutta veikkaan, että kysyntä kasvaa kyllä, kunhan yhä uudet osallistujat pääsevät näkemään livekuvittajan työskentelyä reaaliaikaisesti etänä. Erilaisia toteutustapoja on, ja kokeillen selvitetään, mikä näistä hyödyttää webinaarien, etätyöpajojen ja online-tapahtumien seuraajia.

Kirjoitteli
Linda Saukko-Rauta
Yrittäjä ja (etä)livekuvittaja
Redanredan Oy  


Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun