Koronakevään jälkeinen syyskausi on selvästi käynnistynyt: toista aaltoa puntaroidessa tilaisuuksia vedetään joko kokonaan verkkoon tai järjestetään hybriditapahtumia, joissa (pieni) osa osallistujista on paikan päällä ja loput verkossa. Olen nyt elokuussa ilokseni saanut vastata useisiin tarjouspyyntöihin koskien etälivekuvitusta ja mietinkin, että voisi olla hyvä listata huomioitani koskien livepiirtelyn järjestämistä etänä. Listaukseen tuli vinkkejä myös TopLine Median Erja Hakkaraiselta, joka oli tiimeineen moderoimassa erästä livekuvittamaani webinaaria.
Mitä ottaa huomioon, kun suunnitellaan etäpiirtelyn hyödyntämistä
1. Alusta
Teknisellä alustalla ei ole niin väliä, sillä käyttämäni tekniikka taipuu kyllä moneen. Piirrän siis iPadillä, jonka kuvaa heijastan reaaliaikaisesti omalle koneelleni ja siitä eteenpäin verkkotapaamis- tai webinaarialustalle. Ipad-viritelmäni toimii hyvin ainakin Teamsin, Zoomin ja Google Meetin kanssa.
Tekniikka on kuitenkin syytä testata etukäteen, jos on joitain uusia kilkkeitä tai työskentelytapoja mukana. Samoin on hyvä sopia yhteyskanavasta, jos tekniikka pettää. Näin kävi tässä taannoin, kun webinaari alkoi, vaan iPad-näyttöni kuva ei näkynytkään – argh! Alkusählingin tiimellyksessä webinaarin moderaattori tavoitteli minua kiivaasti puhelimella, vaan en tietty vastaa puhelimeen kesken livekuvituksen. Onneksi tuli viestiä perään, että kuva ei näy. Ymmärsin kääntää vipstaakit oikeaan asentoon. Sählinki oli siis kokonaan oma mokani, mutta se ei onneksi haitannut sen laajemmin kokonaisuutta.
2. Milloin livekuvitusta näytetään?
Livekuvitusta voidaan näyttää virtuaalitapahtuman aikana reaaliaikaisesti joko koko ajan esitysten aikana tai heti esityksen päätyttyä. Jos syntyvää kuvitusta näytetään reaaliaikaisesti esitysten aikana, välitän kuvaa oman webcamini sijaan. Näin osallistujat voivat kiinnittää lähettämäni kuvan isolle ruudulle pin-toiminnolla.
Toisaalta etälivekuvitustuotokset voidaan myös säästää tapahtuman loppuun, jolloin ne voidaan käydä läpi yhteisesti. Tällöin jaan oman näyttöni osallistujille, jotta kaikki näkevät kuvat isolta ruudulta. Joskus on tehty niinkin, että kuvituksia ei ole näytetty ollenkaan tapahtuman aikana, vaan järjestäjä on hyödyntänyt kuvia tapahtuman jälkimarkkinoinnissa.
3. Ohjeistus
Jos tarkoitus on, että osallistujat saavat seurata reaaliaikaista kuvitusta sivuscreenillä, tarvitaan heille pieni ohjeistus etätapahtuman alkuun: ”Käyttämällä PIN-toimintoa saat kiinnitettyä livekuvittajan kuvan näkyviin isolle ruudulle.”
Jos pin-toimintoa käytetään niin, että samaan aikaan ”pinnataan” sekä puhuja että piirtely, voi osa kuvituksesta kuitenkin jäädä katsojilta näkemättä. TopLine Median Erja vinkkaa: ”Koska tilanne oli meillekin uusi, jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt sopia tarkemmin kuvakoosta. Nyt kuvaruutu oli webinaarissa jaettu kahtia (puhuja toisella ja piirros toisella puolella) ja olisi helpottanut, jos oltaisiin sovittu etukäteen millä kohdalla kuvaruutua piirrät. Kaikki mitä piirsit ei nyt näkynyt osallistujille.”
Mikä ratkaisuksi? Nooooh, ehkä se, että jättää puhujan kuvan pimentoon ja katselee vain livekuvitusta :) Mistä pääsemmekin kohtaan…
4. Viekö livekuvitus huomiota puhujalta?
Parhaimmillaan livekuvitus tukee sisällön välittymistä ja kiteyttää tärkeimmät asiat. Hyvä puhuja ottaa kyllä paikkansa. TopLine Median Erja kommentoi: ”Livekuvitus elävöitti kiinnostavalla tavalla ja tiivisti polveilevien puhujien esitykset helposti ymmärrettäviksi. Lindan piirtämistä oli hauska seurata reaaliajassa ja kuvitusta on helppo käyttää myös jälkituotannossa. Lindan piirrosten ansiosta webinaaritaltioinnista tulee varmasti mieleenpainuva.”
Olen itse sitä mieltä, että tämmöisenä puhuvien päiden aikakautena livekuvitus on mainio tapa tuoda eloa ja interaktiivisuutta webinaareihin. On varmaan kuitenkin ihan hyvä infota puhujia etukäteen, että esitys taltioidaan livekuvittamalla. Tieto saa heidät ehkä miettimään esityksensä punaista lankaa vielä yhden kerran.
“Livekuvitus elävöitti kiinnostavalla tavalla ja tiivisti polveilevien puhujien esitykset helposti ymmärrettäviksi.”
5. Miten jaetaan?
Usein webinaarista tehdään taltiointi. Livekuvitusvirran voi editoida osaksi taltiointia, kuten TopLine Media oli tekemässä. Erja vinkkaa: ”Kannattaa taltioida piirtäminen erikseen koko kuvana toisella koneella ja näin se voidaan editissä lisätä taltiointiin paremmin – me tajusimme tämän vasta kesken lähetyksen.”
Tietty livekuvitustuotos on jaettavissa myös still-kuvana heti esityksen jälkeen. Kannattaa sopia, kuka on vastuussa somelevityksestä ja mitä kanavia käytetään. Miettiä pitää myös, tarvitaanko kuvasta eri muotoja eri kanavia varten.
6. Miten perustella etälivekuvitus päättävälle taholle?
No kuule. Sanot vain, että osallistujat tykkää ja että se on huippujuttu. Näin sanoo myös TopLine Median Erja: ”Kokemus oli erinomainen ja varmasti suosittelemme sinua asiakkaillemme 😃”
Kiitoooos!
Kirjoitteli
Linda, yrittäjä ja (etä)livekuvittaja
Redanredan Oy