Maanantai, 20.11.2023

Yksinyrittäjäpäivässä puhumassa

Yksinyrittäjä Saukko-Rauta Redanredan Oy:stä nähty Isoolla kirkolla! Kiireviikon päätteeksi tryykäsin 10.11. Tennispalatsiin Suomen Yrittäjien Yksinyrittäjäpäivään (Noin, tuliko nyt sana ”yksinyrittäjä” mainittua tarpeeksi monta kertaa jo ensimmäisessä kappaleessa?), sillä minut oli pyydetty ja naarattu sinne kertomaan oma yrittäjätarinani. 

Ja kerroinkin. 

Tennispalatsin frami oli oivallinen paikka kaltaiselleni yrittäjähirmulle, joka on saanut kulttuurisen sivistyksen Sky Channelin lisäksi legendaarisesta elokuvateatteri Matin-Tuvasta Ylistarossa. Nobody puts Linda in the corner! 

Kun yrittäjäksi – ja yksinyrittäjäksi – ajautuu/päätyy, täytyy olla vähän semmoinen tyyppi, joka innostuu ja suostuu hommaan, jos toiseenkin. Omassa esityksessäni kerroin polustani, valinnoistani ja siitä, kuinka olen sanonut ainakin viisi kertaa: ”Joo!” 

Ekan kerran sanoin joo, kun mietin, pitäisiköhän alkaa jakaa piirtelyitäni somessa. Se oli kauan sitten, someaikojen alkuhämärissä, jolloin alustoilla vallitsi vielä rauha ja yhteisöllisyys! 

Toinen merkittävä ”Joo!” urallani oli, kun vastasin myöntävästi sähköpostiin, jossa kyseltiin vastuullisia autokuskeja kuljettamaan VIP-vieraita lentokentältä tapahtumapaikalle. Kyse oli tietenkin alkuaikojen Nordic Business Forum -tapahtumasta, jonne mieli paloi. Päädyin kuskihommien sijaan livekuvittamaan seminaarisaliin. 

Kolmas ”Joo!” on semmoinen yleisjoo: piti sanoa monta kertaa joo, kun yritysväki innostui työstäni ja aloin piirtää tosissani. (Mutta en vakavasti.) Ajan saatossa minusta tuli livekuvittaja, kuvittaja ja animaatioiden tekijä.

Opettele sanomaan ei

Ja kun tarpeeksi monta kertaa sanoo joo, pitää myös oppia sanomaan ei. Muuten päätyy väsyttämään itsensä tai tekemään semmoisia töitä, joita ei halua tehdä. Sanomalla joon sijaan ei voi yksinyrittäjä aikatauluttaa omaa tekemistään. Liian usein esim. luovan alan tekijälle esitetään työtoive siten, että tilaaja on itse lomalla ja toivoo valmista tuotosta pöydälleen siksi, kun hän palaa lomalta. Monesti yksinyrittäjän ”ei” on ”ehkä”. Se voi olla ok, jos sanoo joo siihen, että vastaanottaa apua. Itse olen esim. ulkoistanut omasta työprosessistani tietyt jutut: en tee itse kirjanpitoani enkä tee videoeditointeja. Ammattilaiset tehkööt puolestani. Kyllä kiitos! Yksinyrittäjän ei tietenkään tarvitse olla yksintekijä: verkostomaisessa työnteossa osaamista saadaan ja annetaan. 

Esitykseni viimeinen ”Joo!” liittyy valtakunnalliseen yksinyrittäjäpalkintoon: minäkö sain semmoisen? No joo, oho! Oli kiva tunne tuolloin vuonna 2019, että muutkin näkivät onnistumiseni! Pörröinen ja iloinen tunne, hurrrrrr!

Kiitos siis SY:lle, että kysyivät puhujaksi! Oli kiva olla vähän eri roolissa kuin yleensä (vaikka toki livekuvitin muutaman esityksen ihan vain huvin vuoksi). 

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun