Maanantai, 27.5.2019

Menestyksen portaat – kuva, joka jäi elämään omaa elämäänsä

Vuonna 2015 olin livekuvittamassa Hard Talk Festival -nimistä tapahtumaa Porissa. Yksi puhujista oli Melina Niemi, joka oli mentaalivalmentanut Ässien liigajoukkuetta. Mellun esitys käsitteli voittamisen anatomiaa ja koska esityksessä oli steppejä, päätin piirtää sisällön portaitten muotoon.

Mellu ihastui kovasti työhöni ja otti myöhemmin yhteyttä: hän halusi tilata nuorten leijonien maajoukkueelle heidän steppinsä kuvamuodossa kotikisoja 2015-2016 varten. Sain listan, jossa oli lueteltuna nuo nuorten leijonien yhdessä joukkueen sisällä sorvaamat stepit ja niinpä piirtelin menestyksen portaat. Aikataulu oli tiukka: tein kuvan valmiiksi muistaakseni loppuleirin ja kisojen alun välillä. Mellu ehti teettää kuvasta ison, 1,5-metrisen posterin ja se laitettiin kehystettynä joukkueen pukukoppiin muistuttamaan tavoitteista ja askelmerkeistä.

Twiitistä se lähti

Finaali-illan kieppeillä tammikuussa 2016 Kaj Kunnas oli ottanut kuvan taulusta ja twiitannut jotain asiaan liittyvää. Kun Suomi-Venäjä-finaalin voittoisa lopputulos oli selvillä, kuva lähti leviämään innostuneen jääkiekkoväen retwiittailemana. Mestaruus puhutti ja menestyksen portaat -kuvaa nostettiin mukaan aamutelkkariin ja iltapäivälehtiin haastattelujen taustakuvaksi. Kuvasta innostui tietenkin myös yritysväki.

Harvassa jutussa mainittiin piirtäjää. (Vaan arvatkaa, kuka se oli.) Päädyin itsekin kuvan tiimoilta muutamaan haastatteluun: synnyinseutuni päivälehti Ilkka teki koko sivun jutun ja Svenska Ylen Efter nio -ohjelmaan päädyin myös kertomaan tarinaani. Ooh, 15 sekuntiani julkisena piirtelijänä, ooh!

Kuva pomppaa aina kerran pari vuoteen esille – usein juuri lätkän mm-kisojen aikaan, jos Suomi pärjää hyvin. Jukka Jalonen käyttää tietenkin kuvaa myös, kun käy puhumassa johtamis- ja valmentamisfilosofiastaan. Kuvan käyttöoikeudet ovat tietty  mentaalivalmentaja Melinalla. Hänen Rokmind-yrityksensä tekee muuten yrityksille menestyksen portaat -valmennuksia. Jokuset portaat olen näille valmennettaville yrityksille sittemmin piirrellytkin. Taitaa olla niin, että menestyksen portaat on rekisteröity Rokmindin toimesta tavaramerkiksi, joten kuka tahansa ei saakaan sorvailla menestyksen portaita.

Kuvituksen voima

Menestyksen portaat -kuva on oiva osoitus kuvituksen voimasta: mitä konkreettista voitosta jää muuta kuin mitali pelaajille? Muistot, tunteet? Ja kuvitus, joka tiivisti joukkueen matkan menestykseen.

Hieno homma siis kaiken kaikkiaan, mutta hienointa oli tietenkin nuorten leijonien voitto tuolloin tammikuussa 2016. Noista yksinkertaisista stepeistä kuvituksineen joukkue sai toivottavasti apua taipaleelleen.

Tunnustan

Yksi asia jäi mietittymään ja teenkin tässä nyt julkisen tunnustuksen: en tainnut kiireessä kysyä erikseen Suomen Jääkiekkoliitolta lupaa joukkueen tunnuksen käyttöön, kun kuvitusta tein. Oletin vain, että kun loppuasiakas on maajoukkue, on homma ok. Käytin tunnusta vain tuossa kertakuvituksessa enkä ole teettänyt kuvituksesta mukeja enkä kasseja. Saankohan synnintekoani koskaan anteeksi? Kysyy nimim. ”Epätoivoinen, joka sirottelee tuhkaa yllensä”

MUTTA: Paljon onnea Suomen Leijonat v. 2019 jääkiekon maailmanmestaruudesta!

 

 

 

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun