Keskiviikko, 29.12.2021

Vuodenkiertoa

Tähän aikaan vuodesta harrastetaan tilintekoa, joten tässä vuoteni 2021 tiivistetysti: edellisen jatke, pääasiassa etälivekuvitusta ja pieni paussi syksyllä.

Taloudellisesti vuosi 2021 oli Redanredanille oikein hyvä. Viivan alle jäävä tulos selviää kokonaisuudessaan, kun tilikausi vaihtuu helmi-maaliskuun taitteessa. En kuulu niihin yrittäjiin, jotka koko ajan seuraavat talouslukuja, mutta tiedän suurin piirtein, missä mennään. Onneksi kirjanpitäjä kertoo selkosuomeksi, mitä tilikirjoille kuuluu. Töitä on kuitenkin tehty kovasti sekä kotikonttorissa että hiukan myös tapahtumissa paikan päällä. Kulurakennehan tässä bisneksessä on kevyt lukuun ottamatta konepäivityksiä. Raskainta on luova työ aikataulupaineissa ja se, että työ on yleensä pieninä palasina maailmalla.

Yksi minua noin niin kuin livekuvittajana ilahduttanut pieni palanen oli Jyväskylän Kesän ilmastopaneelikeskustelujen kuvittaminen: sain olla paikan päällä yliopistolla omassa kotikaupungissa, asia oli tärkeä ja etenkin Ympäristövuodet silloin ja nyt -paneelissa oli perspektiiviä huimasti. Ja on aina juhlava fiilis, kun Seminaarinmäen C1-salissa näkyy kädenjälkeni isolla valkokankaalla.

Livekuvitusta ruotsiksi, norjaksi ja englanniksi

Teen töitä mielelläni ruotsiksi. Tänä vuonna olikin monta asiakasta lähinnä suomenruotsalaiselta kentältä, joille sain tehdä kuvitustöitä ruotsiksi. Mielessä on yhä myös lapsiasiavaltuutetun pohjoismaisen kokouksen etälivekuvittaminen, jolloin sain olla iloinen, että ymmärsin färsaarelaisten nordiskaa.

Syksyllä oli useampikin etäkeikka Norjaan! Sytyn näemmä kielihaasteista ja nordisti sisälläni riekkui valtoimenaan, kun sain livekuvittaa norjaksi mm. Norjan Postille ja joukkoliikennekonferenssille. Taisivat olla tyytyväisiä, sillä buukkasivat jo ensi syksyksikin konferenssikeikalle.

Syksyltä jäi myös mieleen ensinnäkin ensi vuoteen koronan takia siirtynyt Nordic Business Forum ja silmävammapaussini takia peruuntunut Oslo Business Forumin livekuvitus. 10 vuotta sitten piirtelin Al Goren puhetta Jyväskylässä, joten olisi ollut juhlavuosi…

Alkutalven keikoista Unicef-etäveto jäänee mieleen. En aina tarjousta tehdessäni edes tajua, millaisen mittakaavan keikasta on kyse; että linjoilla olisi 600 osallistujaa 25 eri maasta. Kiva, että tapahtumanjärjestäjä sai leivottua livekuvituksen mukaan! Myös tiedeviestinnän konferenssia oli kiva käydä tekemässä – eka kerta Helsingissä yli puoleentoista vuoteen!

Mitäs ensi vuonna?

No, syksyn silmävamma sekoitti aikataulut ja tipparumba vei voimia. Kirjaprojekti on siis laahaavassa tilassa. Se harmittaa ja tarkoittaa sitä, että täytyy yrittää edistää sitä nyt alkuvuonna rivakasti.

Alkuvuodelle on myös jonkin verran töitä puskettavana, sillä muutama piirrosvideoprojekti valahti tammikuulle. En vain jaksanut saada maailmaa valmiiksi ennen joulua.

Suosituimmat päivät on jo varattu kalenterista livekuvitukselle ja veikkaan, että alkuvuoden keikat muuntuvat etätekemiseksi – ellei niitä peruta kokonaan. Toivottavasti kevään korvalla olisi edes muutama paikan päällä -keikkakin!

Niin että katsastellaan, mihin suuntaan maailma liikuu, hitaasti mutta välillä kovin äkkinäisesti. Kevään 2020 notkahduksen jälkeen korona ei siis ole vaikuttanut työhöni ainakaan huonontavasti. Tiedän olevani etuoikeutetussa asemassa. Siitä iloitsen, että olen saanut etälivekuvituspalvelun vakiinnutettua osaksi tarjontaani. Osasinpas! Osaanpas!

 

Kirjaili
Linda Saukko-Rauta
Yrittäjä ja livekuvittaja

 

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun