Tiistai, 26.3.2019

Mitä maksaa livekuvitus?

Oman työnsä hinnoittelu voi olla vaikeaa. Etenkin luovalla alalla tuntuu olevan hankaluuksia määritellä, mitä omasta kädenjäljestään voisi pyytää maksuksi. ”Mitä minä nyt tästä, mitään. Tämähän on vain tämmöistä, piirtelyä-äh-äh.”

Joskus palkkionmäärittelyn yrittää tehdä asiakkaaksi pyrkivä: ”Meillä ei ole tarjota rahaa, mutta saat palkkioksi näkyvyyttä.”

Miten palkkioviidakossa voisi luovia? On freelance-kuvittajien tuntihintataulukoita ja yleisiä ehtoja, joista voi saada apua palkkiotasonsa kanssa, mutta itselläni on alusta alkaen ollut yksi ajatus hinnoittelussa:

                 ”Jos työtä tehdessä kiroiluttaa, olen myynyt osaamistani liian halvalla.”

Mietin usein markkinointimöyhötyksissäni, voinko todellakin rinnukset rottingilla kertoa olevani Suomen kokenein iPad-livekuvittaja ja melkein yhtä usein päädyn siihen, että joo-o, kyllä voin niin kertoa. Olen tehnyt työtä livekuvittajana monta vuotta ja kehittänyt iPad-livekuvittamisen tekniikkaa ja ratkaisuja etujoukoissa ihan maailmanlaajuisestikin. Referenssiosastolta löytyy Suomen suurimpia toimijoita, mutta toisaalta myös pienempiä yrityksiä – tämä kertoo siitä, että monilla tahoilla on tarve käsinpiirretylle kuvalle.  Olen laittanut tekemiselleni tätä nykyä varmaankin korkeamman taksan kuin mitä osalla tekijöistä on, mutta meillä on myös eri tyyli tehdä kuvitusta. Omalle piirrosjäljelleni on riittänyt ihan hyvin kysyntää ja sekä asiakkaani että erilaisten tapahtumien osallistujat ja puhujat ovat siellä täällä digikanavissa nähdyn palautteen perusteella kokeneet tekemäni livekuvituksen lisäarvoa tuovaksi elementiksi.

Livekuvituksen hinta

Digi-livekuvituksen avulla asiakas saa nopsasti materiaalia, johon saa käyttöoikeudet. Kuvat toimitetaan hyvälaatuisina, digitaalisina tiedostoina, joita voi käyttää moneen tarkoitukseen ja niitä voi jakaa helposti. Siihen nähden voi miettiä, mitä ja minkä laatuista materiaalia työskentelytapaan panostetulla summalla saa.

Omat työkeikkani ovat yleisimmin Helsingissä. Kun jyrään täältä Jyväskylästä käsin sinne, pitää usein tulla jo edellisenä iltana Isoolle kirkolle. Livekuvituksentäyteinen päiväkeikka pääkaupunkiseudulle Redanredan Oy:n tekemänä kustantaa yleisimmin 3200-3800 e + alv riippuen kalenterini täysinäisyydestä ja tilaisuuden luonteesta. Hinta pitää sisällään matkakulut, valmistelun ja tarvittaessa perehtymisen aiheeseen, livekuvittamisen itse tilanteessa ja käyttöoikeudet syntyneisiin kuvituksiin. Tänne Jyväskylään, Tampereelle ja Seinäjoelle hinta on pienempi, koska reissutuska on näillä seuduilla pienempi. Arvostan provinsiaalista mukavuuttani.

Jos tilaisuudessa on aiheena lapset tai nuoriso, joustan yleensä taksan osalta.

Halpaa on. On kallista.

Joillekin työni hinta on liian korkea. Toiset sanovat, että liian halvalla myyn.

Mitä tuollaiseen voi sanoa? Rahalla saa ja hevoosella pääsöö? Raha ei lopu ja ruma ei muhun tartu?

Tapahtumia riittää Suomessa, mutta niistä vain murto-osassa on livekuvittaja. Suurimmalle osalle yleisöstä livekuvitus on uusi ilmiö. Pahin kilpailijani ei ole toinen livekuvittaja, vaan tietämättömyys livekuvituksen eduista ja hyödyistä. Tätä ajatellen jokainen livekuvituskeikka on käyntikortti ja markkinointitapahtuma. Notta että sillä niskaköyryllä ja nöyryyrellä tätä työtä teen.

Kirjoitteli

Linda Saukko-Rauta, Redanredan Oy

Yrittäjä ja livekuvittaja

Kirjoittaja

Linda Saukko-Rauta

Livekuvittaja ja yrittäjä

Vapaapäivien pilapiirtäjä ja sushirajan takana elelevä keski-ikäinen perheenäiti sekä sudeettipohjalainen, joka ei todellakaan rieku missään pilakuva- tai sarjisskenessä.

Siirry takaisin sivun alkuun